Ikervár

2016.08.03. 10:05

Mit kerestek a győrváriak és az ikerváriak Erdélyben?

Csernakeresztúr, Déva, Piski és Vajdahunyad - ezeket az erdélyi településeket is felkereste Győrvár és Ikervár küldöttsége.

Pásti József

Testvérkapcsolat kiépítése céljából Hunyad megyébe látogatott Győrvár és Ikervár községek küldöttsége. Az erdélyi utat a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Marton Ferenc koordinálta és készítette elő. A győrvári delegációt Kaczor Ferenc polgármester, míg az ikervárit Fehér Ferenc polgármester vezette.

Középen Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a jobb felső sarokban Kofity Zoltán vajdahunyadi önkormányzati képviselő
Fotó: Winkler Gyuláné

A vasiakat Winkler Gyula (RMDSZ) európai parlamenti képviselő, valamint Vajdahunyad és Déva városok magyar ajkú közéleti személyiségei fogadták. A vasi delegáció tagjai megismerték Csernakeresztúr, Déva, Piski és Vajdahunyad épített örökségét, történelmét. Látogatást tettek a dévai Téglás Gábor Liceumba is, amely Hunyad megye egyetlen olyan állami oktatási intézménye, ahol óvodás kortól az érettségiig anyanyelven tanulhatnak a magyar diákok.

Győrvári és ikervári küldöttség a vajdahunyadi várban
Fotó: Kofity Zoltánné

Az erdélyi vendéglátók gazdag programkínálatába még a kevésbé látogatott Sztrigy folyó partján álló leromlott állapotú kúria is belefért. A gazdára váró épület 1849-ben Petőfi Sándor és Bem József tábornok szálláshelye is volt. A Hunyad megyei vendéglátók várhatóan még ebben az évben viszontlátogatásra érkeznek Győrvárra és Ikervárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!