Ikervár

2013.01.10. 15:41

Batthyány Lajos centenárium Ikerváron

Ikervár - Január 8-án kezdetét vette a Batthyány Lajos centenáriumi év, amelyet számos rendezvény kísér majd. Emlékeznek a szoborra is.

Kozma Gábor

Ünnepi gesztussal, a mártír grófra való emlékezéssel indult Ikerváron a Batthyány Lajos centenáriumi év. Amelynek külön is aktualitást ad az a tény, hogy a gróf egészalakos szobrát pontosan 100 évvel ezelőtt állították fel.

- Ezt a szobrot Ikervár lakossága saját pénzén valósította meg és ennek emlékéül ez év október 12-én országos merítésű, központi ünnepséget tartunk - mondta el dr. Pálffy Dezső szervező, az ikervári Batthyány Lajos Honismereti Kör aktivistája. Kijelentve: az őszi ünnepség főszónokául Orbán Viktor miniszerelnököt kérik fel. Koszorús Ödön, a kör vezetője arról tájékoztatott, hogy a centenáriumi év január 8-án vette kezdetét.

1849. január 8-án tartóztatták le Batthyány Lajost Haynau parancsára és innen már többé nem térhetett vissza, október 6-án meggyilkolták. Ezért az ikervári honismereti kör és az önkormányzat elhatározta, hogy ebben az évben minden olyan alkalmat, amely a gróf emlékéhez köthető, megünnepel, emlékezik rá. Ezt tesszük február 10-én is, amikor születésének évfordulóját ünnepeljük hallottuk.

Pálffy Dezső közölte: ünnepi megemlékezést tavaly is tartottak, amikor is a pákozdi csata győzelmének emlékére, október 4-én táblát helyeztek el a Károlyi kastélyban.

- Az emléktáblát a ferences Rend templom igazgatójával, Reisz Pál atyával megszenteltettük  - mondta el a a kör tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!