Ikervár

2011.06.27. 08:50

Huszonkét testvérpár az Ikertalálkozón

Huszonkét ikerpár, negyvenöt ember; nem számoltunk rosszul: hármasikrek is a vendégei voltak az ikertalálkozónak. A legfiatalabb duó 17 hónapos, a legidősebb túl van a hatvanon.

Simon Erzsébet

Szutyok egy időnk van! – jegyzi meg mellettünk egy filigrán szőke lányka, utalva a sárra, a szürke „paplanból” csöndes szomorúsággal csordogáló esőre, a hűvös szellőre. A szervezőket is elkeseríti az időjárás, hiszen a gazdag szabadtéri programok csorbát szenvedni látszanak délelőtt. Igaz, az ikervári művelődési ház mögötti hatalmas sátor biztonságot nyújt az eső ellen, de túrázni nemigen lehet, s a kézművesek is szinte dideregnek a standjaikon. Pásti József, az ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház igazgatója mindazonáltal meleg szeretettel üdvözli az ikertalálkozóra egybegyűlteket. Fehér Ferenc polgármester is kitartásra buzdít mindenkit, bízva abban, hogy délutánra kiderül az ég. Szerencsére a hangulat csöppet sem szomorkás. Maga a tény, hogy jó páran „duplán” vannak jelen, is örömre ad okot. Az ikerváriak az idén másodszor invitáltak ikreket a faluba. Néhány éve még csupán a helyi duók gyűltek össze, ezúttal a megye több pontjáról is jöttek.

Például Vasvárról az említett szőke lányka, Lili. Vagy Laura? őket nem könnyű megkülönböztetni, szinte teljesen egyformák. De nem ám csak ketten vannak: harmadik ikertestvérük Kitti. A Horváth-lányok már nyolc évesek, s be nem áll a szájuk. Főleg Lili (vagy Laura?) tartja szóval a sajtó képviselőit. Elmeséli( k), hogy egyiküknek piros, másikuknak kék, a harmadiknak sárga a szobája. Ez egy nagy helyiség, nincs elválasztva, mondja Laura (vagy Lili?), mert akkor „külön lennénk, és hiányoznánk egymásnak”. Fél órát sem bírunk ki egymás nélkül, teszi hozzá Lili (vagy Laura?). Kitti mindehhez bőszen bólogat. A csörfös lányok mellett egyforma ruhába öltöztetett kisebb „hölgyek”, ifjú „urak”, s vegyes ikrek is kapnak emléklapot a rendezőktől. Egy fiatal apuka karján fiúcska. Kérdezzük, hogy hívják. Pillanat, mondja a büki Kovács Attila, megnézem a tenyerét. Csak nem beleírta a gyerek nevét?, kerekedik el a szemünk. – Szó sincs erről – mosolyodik el a fiatalember. – Nos, Áront tartom az ölemben, Tamás az édesanyjával van. Áronnak nincs anyajegye a tenyerén. Így különböztetem meg őket. A büki fiúcskák 17 hónaposan a legfiatalabb résztvevői a találkozónak. A legidősebbek pedig a Barbalicsok, akik négyen vannak. Vagyis kétszer ketten: az ikervári Mária és a sárvári Gyula hatvan esztendős, István és Lajos 64 éves, Rábapatyon élnek. Ők összesen tízen voltak testvérek, ma heten élnek közölük. Mária azt mondja, őt mindig elkényeztették a „fiúk”. Ma is meglepték ajándékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!