Ikervár

2015.09.26. 19:28

Látott már tizenhárom ikerpárt egy helyen? - Ikerváron találkoztak, mi is ott voltunk

Ikervár - Az ikrek gyakran megszólalásig hasonlítanak egymásra – kétszer tizenhárman találkoztak Ikerváron.

Kovács Ágnes

Ötödik alkalommal tartottak ikertalálkozót Ikerváron. A rendezvény egyfajta családi nap volt, szüreti vigassággal, főzőversennyel és huszonhat olyan vendéggel, akiknek különös története még édesanyjuk méhében kezdődött. Az ünnepségen emlékérmet kaptak az ikrek, akiket V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is köszöntött.

Sok misztikus dolgot hallottunk már az ikrek közötti kapcsolatról. Genetikai térképükről tudható, hogy az nagy százalékban hasonlít egymáshoz. Az anyaméh melegében is összekapaszkodnak, ma már gyönyörű felvételeket is láthatunk arról, milyen is ez a titokzatos, mélységes viszony.

Az ikervári találkozó ötletét nemcsak a település neve adta. A településen is élnek ikrek, akik nagyon büszkék arra, hogy évről évre egy színpadon állhatnak azokkal, akikhez hasonló élmények fűzik őket. Pásti József, a Batthyány Lajos Művelődési Ház igazgatója elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy ilyenkor egy kis meglepetéssel tud kedveskedni a település a vendégeknek.

A legifjabbak négyévesek, a legidősebbek hatvannyolc esztendősek. Fantasztikus, mennyire hasonlítanak egymásra, és persze mégsem. Az egész napos rendezvény legfényesebb pillanata, amikor egy közös fotóra és ajándékozásra szólítják a színpadra az ikerpárokat. Elöl a szombathelyi Takács-gyerekek. Dani a csibészebb, Benedek nyugodtabb. Vagány bőrdzsekiben és egyforma sapkában integetnek, hátrébb nagy lányok, Savanyó Eszter és Nóri, akik között mindössze kétpercnyi különbség van. Több a kétpetéjű ikerpár, az ő esetükben nem tűnik azonnal szembe a hasonlóság, az egypetéjű Horváth Dávid és Benedek tényleg, mint két tojás. Jólesik mesélni, azt mondják. Vannak, akik hosszú éveken át próbáltak családot alapítani, végül lombikbébi programmal sikerült a csoda. Másoknál genetikailag kódolt a készség az ikerszülésre. Az édesanyáktól kérdezem, vajon császármetszéssel segítették-e világra a kicsiket, ketten is rávágják, hogy dehogy. Természetes szüléssel jött világra Levente és Loretta. Anyukájuk, Horváthné Kopácsi Andrea két két és fél kilós kicsinek adott életet. Vider Klára pedig mindössze tizennyolc évesen szülte kicsikéit, Bencét és Ádámot. A Kovács-ikrek Ikerváron élnek, nyolcévesek és ugyan szeretik egymást, bizony vitatkozni is szoktak. A legérdekesebb sztori Barbalicséké! Édesanyjuk tíz gyermeket szült, köztük két ikerpárt, Istvánt és Lajost 1947-ben, később Máriát és Gyulát. Akkoriban nem volt ultrahang, de a bába tudta, hogy két kis pocaklakó várható. Mária unokái is egy gyönyörű ikerpár, Karina és Hanna.

Sokáig hallgattam volna a történeteiket. Egyforma ruhákról, hasonló étkezési szokásokról, szeretetről, hangos vitákról, de ők egymás társaságára vágytak. Szeretik ezt a rendezvényt, megosztják tapasztalataikat és ilyenkor együtt is szórakoznak. Eljött Nagy Jonathán bűvész, életmód tanácsokat adott Bíró Ica, nagy kondérokban rotyogott a gulyás, volt lovas kocsi és gyerekprogram, fellépett a Vida Rock Band és a Sipőcz Band, estére máglyagyújtás szerepelt a programban, szigorúan arra az esetre, ha nem esne az eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!