Ikervár

2012.02.12. 14:25

Új típusú közösségi színtér átadására készülnek Ikerváron

Az arany minősítésű ikervári Rába(p)ART Társulat pályázati célkitűzése is sikeresnek bizonyult.

Pásti József

Beértek a pályázati erőfeszítések gyümölcsei Ikerváron. Az Ikervári ÁMK Zichy Antónia Általános Iskola 200 millió forintos infrastrukturális fejlesztését a Batthyány Emlékház közel 40 millió forintos felújítása követte. A közeljövőben ismét ünneplésre gyűlnek össze a helyiek, hiszen az ÁMK megszépült intézményegységének a Batthyány Lajos Művelődési Háznak örülhetnek a településen.

A nagyszámú, sikeres amatőr művészeti csoportjáról országosan is ismert közművelődési intézményben új típusú, integrált közösségi és szolgáltató teret (IKSZT) alakítottak ki. A nagyszabású beruházásra és az öt évre szóló működtetésre az arany minősítésű Rába(p)ART Társulat (Ikervári Színkör) nyújtott be pályázatot. Az elnyert 52 millió forintból 49 milliót fordítottak infrastrukturális fejlesztésre, úgymint hőszigetelt nyílászárókra, bútorokra, informatikai, illetve hang-és fénytechnikai eszközökre. Közel három millió forintot pedig a működtetésre használhatnak fel. 

Az utófinanszírozású pályázat megvalósítására az egyesület hitelt vett fel, amelyre Ikervár község Önkormányzata vállalt kezességet. Az önkormányzat - pályázaton kívül - több millió forintos kiegészítő beruházással segítette a megvalósítást. A megszépült közösségi tér a hagyományos közművelődési tevékenységek mellett további, sok-sok kötelezően megvalósítandó programot is kínál. A több mint 50 millió forintos beruházás jelzi, hogy a közművelődés a jövőben is stratégiai kérdés lesz a település életében. Ikerváron tudják, tapasztalták, - ha bármely szakmában, tudományban, művészetben, társadalmi tevékenységben meg akarunk felelni, akkor szélesebb kulturális alapból kell tudni meríteni, mint ami a célnak közvetlenül megfelel.

A kommunikáció és a kultúra egyaránt olyan képességek, amelyeket kreatív módon kell elsajátítani. Ehhez sok mindent kell tenni, különösen  gyermek és ifjúkorban, de később is. Nem árt, ha sokat olvasunk, ha közös éneklésben veszünk részt, ha színjátszó csoportban szerepelünk, ha rendezvények létrehozásában tevékenykedünk, barátainkkal vitatkozunk, ha a családon és a munkahelyen túl is találunk közösséget, ha elsajátítjuk az együttélés kultúráját, ha szép tárgyak szemléletébe merülünk, ha közösen megyünk a természetbe - és a sor természetesen folytatható tovább.

A közösségi terekre a társadalmi átalakulás periódusaiban különösen nagy szükség volt és van. Jó példa erre, hogy Klebelsberg Kunó a belügyminiszteri posztot cserélte fel a kultuszminiszterire, többek között, hogy művelődési házakat építhessen. Számuk az 1920-as években 2800-ra nőtt. Ikerváron a február 24-i ünnepélyes átadáson a már működő, tucatnyi kulturális közösség és a település lakossága együtt örül a megszépült, gazdagon felszerelt közösségi térnek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!