Ivánc

2015.08.01. 19:32

Mit keresett a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Vöröskereszt és a mentőszolgálat az ivánci falunapon?

Ivánc - Az Ivánci Polgárőr Egyesület húszéves fennállását ünnepelte, így a szokásosnál nagyobb buli volt az idei falunap.

Lisztmayer Zsófia

Ivánc apraja nagyja a focipályán és annak közelében töltötte a szombat délutánt. A számos falunapi program mellett ugyanis egy másik jelentős esemény is összehozta őket: idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a helyi polgárőr egyesület. Ennek kapcsán a polgárőrség, a katasztrófavédelem, a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, a helyi önkéntes tűzoltó egyesület, valamint a Magyar Vöröskereszt munkatársai is részt vettek az eseményen. A hatéves Kreller Előd is kilátogatott a falunapra apukájával, és elég bátor volt ahhoz, hogy felüljön Kiss Tibornak, a Körmendi Rendőrkapitányság törzszászlósának motorjára.

Bedi Ákos, az Ivánci Polgárőr Egyesület elnöke az új autó mellett. Fotó: Unger Tamás

Nem csak a motor kötötte le azonban a gyermekek (és sok esetben a felnőttek) figyelmét. A kosaras körhinta, a buborék foci, a kézműves foglalkozások és az ügyességi játékok mindenkit lázba hoztak. A kulturális programok inkább az idősebb korosztályt vonzották közel a színpadhoz, amely mellett íncsiklandó illatok kíséretében készült a falunapi menü: a vaddisznó- és a szarvaspörkölt, valamint grillhúsok. Időközben a kardvívást is gyakorolhatták, sok szülő is becsatlakozott gyermeke mellé a játékba.

Délután négy órakor a legtöbben a sörsátorban csoportosultak: ekkor nyitotta meg ugyanis Bedi Ákos, az Ivánci Polgárőr Egyesület elnöke a polgárőrnapot. Beszédében felelevenítette az egyesület elmúlt húsz évét, és a falunap résztvevőit először egy kutyás bemutatóra, majd egy baleseti szimuláció megtekintésére invitálta. Bedi Ákostól megtudtuk, hogy délelőtt az évforduló alkalmából egy különleges, három pap által celebrált hálaadó szentmisén csapatzászlót adományozott az önkormányzat az egyesületnek. A szentmise végén a plébános megszentelte azt a 6,5 millió forintos autót, amelyet pályázaton nyert az egyesület a közelmúltban.

A több részből álló kutyás bemutatón a rendőrség, illetve a Körmendi Kutyasport Centrum kiképzői vettek részt, és egyebek között fegyelmező, valamint őrző-védő gyakorlatokat mutattak be a polgárőr kutyákkal. A feladatokat elvégző ebek labdát és simogatást kaptak jutalmul, valamint a közönség tapsát, ami minden egyes sikeres gyakorlat után felhangzott. Ezután következett a mentési gyakorlat. Az eljátszott szituáció szerint két férfi motorral balesetet okozott, amelynek következtében két autó egymásnak ütközött. Az autókban ülők közül ketten sérülés nélkül úszták meg a balesetet, ketten viszont megsérültek. A könnyebb sérült kiszállt az autóból, a másik beszorult, és látszólag eszméletlen volt. A kiérkező polgárőrök megpróbáltak segíteni rajta, de nem tudták kiszedni az autóból a súlyos sérültet. Ezt követően a hatóságokat értesítették: a rendőrséget egyrészt azért, mert a balesetet okozó férfiak látszólag alkohol és drog hatása alatt voltak, másrészt pedig azért, mert személyi sérülés is történt. Hamarosan megérkeztek a mentőszolgálat, a tűzoltóság és a rendőrség munkatársai is. Mivel a balesetet okozó motorosok megpróbálták bántalmazni a mentésben részt vevőket, a rendőrség munkatársai ártalmatlanították őket: az egyiküket megbilincselték, a másik férfi pedig a polgárőr kutya „segítségével" került a földre. A közönség izgatottsága talán akkor érte el a tetőfokát, amikor a baleset során kifolyó üzemanyag miatt kigyulladtak az autók, a tűzoltók pedig habtechnikával oltották végül el a tüzet.

– A gyakorlat sok hatóság, civil és fegyveres szerv tagjainak együttműködését igényelte. Úgy gondoljuk, hogy fontosak az ilyen gyakorlatok, bármikor kerülhetünk ugyanis ilyen helyzetbe – tette hozzá Bedi Ákos.

A bemutatót követően folytatódtak a falunapi programok, este pedig a Live Party Band retro partiján, a West Alfa és a Maximum zenekarok előadásán szórakoztak a helyiek.

Címkék#Ivánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!