Ják

2016.11.25. 18:50

Miért ünnepelték a jákiak a hálaadást?

Ják - A hagyomány szerint a wampanoag indián törzs tagjai segítették az amerikai telepeseket. A hálaadás (ahogy ők mondják: Thanksgiving) talán a legnagyobb hagyományokkal rendelkező észak-amerikai ünnep.

Civil Tudósítónktól

A hálaadás hogyan kerül a jáki iskola falai közé? Simon Rita tanárnőnek köszönhetően, aki az intézményben angol nyelvet tanít. Úgy gondolta, a hagyományok fontosak, miszerint az amerikaiak az őszi betakarítások után hálát adnak a termésért Istennek.

Az 1620-as évekre kell visszanyúlnunk, amikor az európai vallásüldözések elől menekült telepesek az őszi bőséges termés után nagy ünnepséget rendeztek, ahová meghívták a helyi őslakosokat, az indiánokat is. A wampanoag indián törzs tagjai segítették őket a nehéz időkben, megtanítva nekik egyebek mellett a kukoricatermesztést és az ízletes juharszirup kinyerésének titkát.

A pulykával: Verhás Gergő, Gergye Anita, Vörös Gréta, Horváth Laura, Kecskés Alexa, Szőnye Bence és Kalamár Benedek
Fotó: Dobos Katalin

Az Amerikai Egyesült Államokban hálaadás napján ma is összegyűlnek a családok, hogy együtt ünnepelhessenek. A vacsora hagyományosan pulyka.

A jáki iskolások ünnepi angolóráján el is készült a stilizált pulyka színes papírból, tarka tenyérlenyomatokkal díszítve. A lakomán sárgarépa csíkokat mártogattak finom szószba. S jólesett minden lurkónak a Rita néni által sütött finom brownie süti is. Mindannyian gyarapodtak nemcsak angoltudásban, hanem hagyománytiszteletben, közösségi élményekben is.

Weidinger Veronika




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!