Jánosháza

2016.02.10. 11:54

Éttermet szeretnének, zsákutcát nem a jánosháziak

Alakul a településfejlesztési koncepció a városban. A már elkészült vázlatot ismerhették meg a helyiek és hozzászólhattak a tervekhez. Zsákutcát nem mindenki szeretne, szociális otthont sem, étteremre viszont mindenki vágyik Jánosházán. A vállalkozásoknak inkubátorházat, a fiatalok otthontartásához bérlakásprogramot javasolnak a szakértők.

Bakos Ágnes

Legyen egy elérhető árú étterem a városban – több hozzászóló is felemlegette ezt a javaslatot Jánosháza jövőjével kapcsolatban a Batthyány Lajos ÁMK-ban tartott fórumon.

Elhangzott: annak idején nagy múltú vendéglőre lehettek büszkék a faluban, most, hogy város már Jánosháza, szégyen, hogy nincs vendéglő.

Van, aki áthelyezné a múzeumot, hogy frekventált helye legyen a leendő étteremnek, bisztrónak. Az Erdődy-Choron várkastély is lehet vendéglátóegység helyszíne, de ott, a hozzászólók szerint, drága étterem nyílhat.

Azt is elmondták a jánosháziak, hogy nem az önkormányzattól várják a megoldást, csak szeretnék, ha valaki meghallaná ezt az igényt. A felvetés bekerül a településfejlesztési koncepcióba – tájékoztatott Bozzay Balázs, a jánosházi tervet készítő tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Tartanak a zsákutcától a jánosháziak – legalábbis a tervezett bentlakásos szociális otthon környékén élők. Ez is téma volt a fórumon.

A Batthyányi utca lenne zsákutca, miután kialakítják az idősotthont. Egy ott lakó szerint nem lehet, nem lesz érdemes boltot nyitni egy zsákutcában és nehezen lehet közlekedni teherautóval. Ellenérvként Bozzay Balázs és Kiss András polgármester a biztonságot említette: egy zsákutcában nincs átmenő forgalom. Nem mellesleg több a parkolóhely.

Felmerült, hogy egy szociális otthon környékén elértéktelenednek az ingatlanok. Bozzay Balázs Vasvár városát hozta ellenpéldának, ahol a kialakított idősotthon környékén nem estek a lakásárak, sőt. Abban is biztosak lehetnek a környék lakói, hogy ott senki nem nyit kocsmát, zajos szórakozóhelyet, vagyis csendes, nyugodt környéken élhetnek.

Az elkészült vázlat szerint nagy lehetőségek előtt áll Jánosháza – persze nem lenne olcsó mindent megvalósítani, de majd szépen sorjában. Az irány már adott.

Konkrét javaslatként fogalmazták meg a szakértők, hogy kicsi, ötven-hatvan főt foglalkoztató vállalkozásokat csábítson a város. Az ok, hogy azok nem igényelnek tömeges munkaerőt, helyben kielégíthető a munkaerőigény. Ezzel kapcsolatban Bozzay Balázs elmondta: előnyt kovácsolhat a viszonylag magas munkanélküliségi mutatójából Jánosháza. A tágabb környezetben, szinte régiós szinten, több helyen munkaerőhiánnyal küzdenek már, a környékbeli városokhoz képest gyakorlatilag humán tőkével rendelkezik a város. Inkubátorházat javasolnak a szakértők: segítse a vállalkozások megtelepedését az önkormányzat.

A javaslatok között szerepel egy bevásárlóközpont kialakítása, létrehozása – ez a szolgáltatások bővülését eredményezné és nem mellékesen munkahelyeket teremtene a városban.

A városszerkezettel kapcsolatban elhangzott: közösségi terekké kell, kellene alakítani a jánosházi zöld felületeket.

A várkastély fejlesztése szerepel a Nemzeti Kastélyprogramban – ez már biztos. A vár környékét is turisztikai célú fejlesztésekkel kell megtölteni – ez már a plusz javaslat a szakértők részéről. A Vár utcától az Ady utcáig szálláslehetőségekre, kulturális terek kialakítására lenne szükség.

A legfontosabbak persze a város lakói, a jánosháziak: a romló demográfiai mutatókra is mutatott javaslatot a cég. Egy bérlakásprogramot ajánlanak a városnak, hogy legyen a fiataloknak megfelelő társasház, mert akkor tudnak helyben maradni, esetleg a városba költözni - hogy tényleg fejlődjön Jánosháza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!