Jánosháza

2013.02.15. 13:27

40 napos böjti időszak

Jánosháza - Hamvazószerdán beléptünk a 40 napos böjti időszakba. Ezt a katolikusok szigorúan betartják, erről is volt szó Jánosházán.

Némethy Mária

A húsvétig tartó időszak a katolikusok körében a testi-lelki megtisztulásé. A böjté. Ez a negyedik századtól vált szokássá. A negyven nap legszigorúbb előírásai hamvazószerdára és nagypéntekre vonatkoznak, amikor csak háromszor lehet étkezni és egyszer jóllakni. A húsvétig hátra lévő időszakban továbbá péntekenként is tilos húst fogyasztani. Bár ma az egyház már megengedőbb az előírásokat tekintve, ám évszázadokon át a magyar háztartásokban hamvazószerdától húsvétig zsírral nem főztek, a zsíros edényeket alaposan kimosták, s csak olajjal vagy vajjal készültek az ételek. Az is szokás volt, hogy a fiatal lányok dísztelen ruhákban jártak.

Hamvazószerdán reggel a jánosházi katolikus iskola püspöki referense, Bodorkós Imre plébános szentmisén beszélt a böjtről, és arra buzdított a résztvevő diákokat, hogy az idei év nagyböjtjén kérjék a tiszta szív ajándékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!