Ars Sacra fesztivál

2017.09.17. 19:59

Érdekes programmal várta az érdeklődőket a Szombathelyi Egyházmegye három temploma

MEGYEI KÖRKÉP A Szombathelyi Egyházmegye három templomának értékeivel, történetével ismerkedhetett a közönség. Hangversenyek, közös éneklés, ima tették maradandóvá az élményt.

Tóth Kata

Pénteken kezdődött és vasárnapig tart az Ars Sacra fesztivál – több száz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja a látogatókat az országban és a határon túl. A fesztivál első szombatján az Európai Örökségnapokkal együttműködve idén is megtartották a Nyitott Templomok Napját: hívőket és nem hívőket is vártak a templomokba, zsinagógákba, hogy ismerkedjenek az egyházak életével, kultúrájával, bátorítást kapjanak egy újabb találkozásra. A Szombathelyi Egyházmegye három templomában – Döröskén, Káldon és Szakonyfaluban – kínáltak programokat az érdeklődőknek.

Döröske

Dománé Tóth Erika polgármester tavaly értesült először a kezdeményezésről. Már akkor úgy gondolta, hogy a 13. században épült római katolikus templomuk megérdemli a figyelmet: meghosszabbított nyitvatartással várták a látogatókat. A Szent Jakab-templom 2016 elején került be a megyei értéktárba – a község életét több száz éve meghatározó épület idén is kitárta kapuit. Történetéről, építészeti megoldásairól a körmendi Szent Erzsébet-plébánia kisegítő lelkészétől, a falu szülöttétől, Nagy Gábor atyától és Benkő Tamás egyházközségi tagtól hallhattak az érdeklődők. Az Árpád-kori templomot IV. Béla király említette először 1244-ből való oklevelében. Új főbejáratot nyitottak rajta, de a déli oldalán látszik az eredeti kőbéléses román kori bejárata. A VOX Sava-

riae Evangélikus Vegyeskar és a szombathelyi székesegyház kórusa adott hangversenyt a templomban Lakner-Bognár Nóra vezényletével. Lakner-Bognár András orgonán, Mészárosné Lengyel Szabina zongorán kísért, Seregély Krisztina énekelt, Tomena Ákos trombitán játszott a koncerten.

Káld

A helyi Keresztelő Szent János-templomban is kulturális programot szerveztek. Az Ars Sacra-felhívás javaslataiból válogattak a szervezők: a Szent László-emlékévvel kapcsolatban tartott előadást Balasi István plébános. Szent Lászlóról szóló énekeket is hallhatott orgonakísérettel a padsorokat megtöltő közönség. A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium zenész növendékei rövid hangversenyt adtak, a darabok között a szentről szóló verseket mondtak. A hittanos gyerekek verses-zenés műsorába daltanítás is belefért – előtte mécseseket gyújtottak, azokkal szegélyezték a templomhoz vezető utat. „Én Istenem adjál szállást, már meguntam a járkálást” – zárásként az Esti dal című kórusművet énekelte a közösség, hiszen Kodály-emlékév is van. Adni szerettek volna az embereknek az esti műsorral és a gyermekeken keresztül a szülőket is megtalálták, tudtuk meg Nagyné Bognár Katalin szervezőtől.

Szakonyfalu

A kedvezőtlen időjárás miatt a kálvária-stációjárás helyett a Sarlós Boldogasszony-templomban engesztelő ima-órát tartottak, és a jelenlévők megismerhették a templom építésének történetét. Az esti szentmisét követően a Tízparancsolat című filmet nézték meg a hívek, a program közös virrasztással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!