Rongálás bűntette a vád

2018.12.07. 11:30

Felfüggesztettet kaphatnak a kemenessömjéni templom felgyújtói

Mintegy 3,5 millió forint kárt okozott a két fiatalember, akik nyugtató hatása alatt felgyújtották a kemenessömjéni templom orgonáját a nyáron. Most készült ellenük vádemelés, felfüggesztettet javasol az ügyészség.

Bakos Ágnes

Fotó: VN-archív/Unger Tamás

Rongálás bűntette a vád a két fiatalkorú férfi ellen – tájékoztatott Vassné dr. Szele Adrienn, a Vas Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Június elején történt a gyújtogatás, a két fiatal nyugtatót vett be, utána mentek éjfél körül a kemenessömjéni templomba. Befeszítették a bejárati ajtót, bekapcsolták és „kipróbálták” az elektromos orgonát: nyomogatták a pedálokat és a billentyűzetet. Aztán meggyújtották a kottatartón lévő kottákat.

Fotó: VN-archív/Unger Tamás

A tűzben elégett az orgona billentyűzete és a hangszer műanyag alkatrészei, fa váza és a kottatartó is, megolvadtak az elektromos vezetékek és a panelek. A korom az egész épületet beszennyezte – ez lett a nagyobb kár, mintegy 2,8 millió forint. Az orgona megsemmisítésével és az ajtó befeszítésével pedig további 820 ezer forint kárt okoztak a fiatalok.

Az orgona azóta megújult.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség azt javasolja a bíróságnak, ítéljék a két fiatalt próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!