Baleset

2017.09.13. 19:04

Kisiklott egy vonat Vépnél (Frissítve)

Kisiklott egy tehervonat a vépi vasútállomás közében ma este hét óra előtt.

Vadas Krisztina

Fotók: Vadas Krisztina

Két, gázolajat szállító tartálykocsi az oldalára borult. A 95 köbméteres tartályok egyikéből ömlött a gázolaj, a másikból szivárgott, három másik kocsi pedig lebillent a sínekről.

 

A katasztrófavédelem munkatársai százméteres körzetben lezárták a területet. A szombathelyi hivatásos tűzoltók végezik a műszaki mentést, a munkálatokban a vépi önkéntes tűzoltók segédkeznek, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre érkezett.

Fotó: Unger Tamás
Fotó: Unger Tamás

Emellett a zalai katasztrófavédők műszaki mentőbázisa is segédkezik. Celldömölkről egy olajipari társaság nyújtot műszaki segítséget a beavatkozáshoz – tudtuk meg Egyed Lászlótól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferensétől. Hozzátette: személyi sérülés nem történt, és lakosságvédelmi intézkedésre sincs szükség. A munkálatok várhatóan még holnapig tartanak.

 

Fotók: Vadas Krisztina
Fotók: Vadas Krisztina

A GYSEV Zrt. tájékoztatott minket arról, hogy „Az utasokat Szombathely és Répcelak, ill. Szombathely és Sárvár között vonatpótló autóbuszokkal szállítják. A balesetben személyi sérülés nem történt.”

Frissítés:

05:52

Még tartanak a mentesítési munkálatok a Szombathelyhez közeli Vép település vasútállomásán, ahol gázolajat szállító tartálykocsik siklottak ki szerdán kora este.

Öt darab, egyenként 95 ezer literes tartálykocsi hagyta el a vasúti síneket – két kocsi felborult, három pedig megdőlt a baleset során, melynek körülményeit a hatóságok vizsgálják. A műszaki mentést jelentős erőkkel kezdték meg a szombathelyi és a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók, együttműködve az érintett vasúttársaság szakembereivel. Munkájukat a helyi önkéntes tűzoltók segítették. Két, erőteljesen sérült kocsiból nagyobb mennyiségű gázolaj került a szabadba, a kevésbé rongálódott kocsikból a szivárgást még az esti órákban sikerült megszüntetni. Az éjjeli órákban a helyszínre érkezett szivattyúkkal megkezdték a tartályokban maradt gázolaj átfejtését ép vasúti kocsikba, miközben az esővíz-gyűjtő aknába folyt gázolaj begyűjtését is megkezdték a tűzoltók, illetve a vasúti vegyi felderítők. Az átfejtési munkálatok jelenleg is tartanak Vép állomáson. A baleset miatt lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A vasúttársaság hajnali közlése szerint az érintett szakaszon a vonatközlekedés újraindult, valamennyi járat menetrend szerint közlekedik. – írja a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

07:37

„A tegnap esti balesetet követően ma hajnali 3 órakor megindult a vonatközlekedés Vép állomáson. A vonatok menetrend szerint közlekednek, azonban kisebb késések előfordulhatnak. A kisiklott tartálykocsikból megkezdődött a gázolaj átfejtése az állomásra vontatott üres tartálykocsikba. Ezt követően, várhatóan holnap, vagy holnapután történhet meg a kisiklott kocsik visszaemelése a sínekre. A siklás következtében két tartálykocsiból mintegy 80 – 100 köbméter gázolaj folyt el a helyszínen.

A baleset körülményeit a rendőrség, a Közlekedésbiztonsági Szervezet, a GYSEV Zrt. és a Rail Cargo Hungária Zrt. vizsgálja, egyelőre nem tudni, mi okozta a kocsik kisiklását. A balesetben személyi sérülés nem történt” -írja Rázó László, a GYSEV Zrt. sajtószóvivője

8:50

Ismét zavartalan a vonatforgalom Vépen

A szerda esti baleset után csütörtökön hajnalban ismét megindult a vonatforgalom a vépi állomáson – tájékoztatott Rázó László, a Gysev sajtószóvivője. A vonatok menetrend szerint közlekednek, azonban kisebb késések előfordulhatnak.

A tartálykocsikban szállított gázolajat már az éjjel elkezdték átfejteni a tűzoltók, de még csütörtökön is egész nap ez lesz a feladatuk, hiszen nemcsak a sérült, hanem az ép kocsikat is ki kell üríteni. A felborult tartályokat valószínűleg pénteken tudják majd talpra állítani – tudtuk meg Egyed Lászlótól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferensétől.

A vasútállomás utcájában csütörtökön reggel már be lehetett hajtani, a munkaterület azonban továbbra is le van zárva.

Vadas Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában