baleset

2019.11.04. 09:33

Nagy erejű robbanás történt a nagysimonyi rendelőben – 30 méterre repítette a kiszakadt ablakot

Szivárgó gáz miatt robbanhatott fel a gázbojler az orvosi rendelőben. A detonációban szerencsére senki nem sérült meg, viszont a becsült kár négy-öt millió forint.

Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

Egy meghibásodott gázbojler robbanhatott fel az orvosi rendelőben hétfőn hajnalban. A detonáció erejére jellemző, hogy az egyik ablak tokostul kiszakadt és mintegy harminc métert repülve, az út túloldalán esett le. Ezenkívül több nyílászáró üvege is kitört, egy beltéri ajtó pedig darabokra szakadt, de az épület teteje nem sérült meg. Molnár Imrét a szomszédja ébresztette hétfő hajnalban, hogy a szemben lévő orvosi rendelőben robbanás történt és kisebb tűz is van: – A feleségem hívta a 112-t, mi pedig átjöttünk megnézni, mi történt, és hogy nem sérült-e meg valaki – mondta, miközben a romok eltakarításában segédkezett. A tűzoltók hamar kiértek, eloltották a kisebb tüzet, átszellőztették az épületet. Lábos András polgármester is hajnalban értesült a történtekről. Mint elmondta: bár a szomszédos település, Tokorcs nagylelkűen felajánlotta rendelőjét, a szükséges ellátást meg tudják oldani házon belül: a rendelés pár hétig a kultúrházban lesz, a tegnapot leszámítva az ellátásban nem lesz fennakadás. A sérült ablakokat már megrendelték, jövő héten megérkeznek, egyeztettek a festőkkel is, remélhetőleg pár héten belül minden olyan lesz, mint régen; leszámítva a gázbojlert, azt biztosan villanybojlerre cserélik. A robbanás különösen „fájdalmas”, hiszen az egészségházat pár hónapja újították fel, a rendelőben hőszigetelés és nyílászárócsere történt, ám mint azt a polgármestertől megtudtuk, a felújításból a most meghibásodott berendezés kimaradt. Bár a károk felmérése még zajlik, a polgármester becslése szerint négy-öt milliós kár keletkezhetett az épületben. Csak azért nem több, mert a detonáció a rendelő melletti vizesblokknál történt, a berendezések, eszközök alig sérültek.

 

Információink szerint a gázbojler azért robbanhatott fel, mert a belőle szivárgó gáz felhalmozódott a hosszú hétvége alatt az épületben. Többen azt beszélik, szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem rendelési időben történt. Lábos András szerint azonban ha lett volna rendelés, nem történik meg a robbanás sem, hiszen egyrészt nyilvánvalóan észlelik a gázszivárgást, másrészt az állandó ajtónyitások és szellőztetés miatt a gáz nem dúsult volna fel balesetveszélyes mértékben. Hasonlóan vélekedett a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője, Kiss Péter is, bár hangsúlyozta: a tűz okát még vizsgálják, de nagy valószínűség szerint az idegenkezűség kizárható. A helyettes szóvivő azt javasolja: akinek hasonló gázkészüléke van, évente egyszer vizsgáltassa meg szakemberrel, ha pedig valaki gázszivárgást észlel, haladéktalanul értesítse a szolgáltatót, zárjon el minden olyan berendezést, ami szikrát, lángot okozhat, és szellőztessen ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában