Kemenessömjén

2016.05.16. 09:05

Ének az esőben - 12 kiló lisztből sütöttek lángost Kemenessömjénben

A pünkösdi vigasságok első napján az időjárás kissé átírta a tervezett programok sorát. A nagy érdeklődéssel várt focimeccsek mind elmaradtak, a második napon a hegyre, a Berzsenyi-pincéhez tervezett egész napos programot is át kellett helyezni a művelődési ház udvarára.

Gyuricza Imre

A vasárnapi rendezvény egyik legfontosabb, az egész délutánra elfoglaltságot adó feladata 18 csapat számára az „Aranyfakanál” főzőverseny volt. Az udvar minden szegletében sütöttek-főztek a versenyzők, és megállás nélkül kínálták műveiket. Mi három ételt kóstoltunk, mindegyik a magyaros konyha egy-egy remeke volt, és a pincepörkölttől a babgulyásig jutva megértettem a zsűri sohasem könnyű helyzetét, amikor 18 féle étket kell értékelnie.

A fiatalok többsége kerülte a hagyományos magyaros fogásokat, ők a popcornt és a kólát részesítették előnyben, de reméljük, idővel majd visszatérnek a hagyományokhoz. A férfiak java része sörrel oltotta a szomját, pedig akadt helyi bor is a kínálatban, úgy tűnt, mintha kezdenénk sörös nemzetté válni. 12 kiló lisztből készült lángos, nagy kedvvel kóstolta azt is a vendégsereg.  Az igazi megpróbáltatás az öt vállalkozó szellemű „nagyevőre” várt, egy pár virslit, két szelet kenyeret, mustárt és egy-egy sört kellett minél rövidebb idő alatt elfogyasztaniuk. Nem lenne ez nagy feladat, de amikor száz szempár szegeződik az emberre, akkor bizony elég nehéz ennek a teljesítése. Végül minden versenyző megkapta jól megérdemelt jutalmát Kurucz Attila polgármestertől.

A színpadot átvette egy időre a Soltis színház művésze, Sipos László, aki egyebek között az Ének az esőben című klasszikus slágert is előadta - nem mindenki mosolya volt őszinte. Érthető, hiszen egy nap alatt 48 milliméter eső kicsit sok a jóból, még májusban is.

Délután szépen fogytak a tombolajegyek, az egész bevétel a nap költségeit fedezte,  falu tulajdonképpen saját szórakozását finanszírozta, és ez így rendjén is van. Természetesen mindenki a színpad köré sereglett és izgatottan várták a kihúzott számokat. Az utolsó tombolatárgy hozzávetőleg egy óra elteltével talált gazdára, közben mindenki jól szórakozott.

A főzőverseny eredményhirdetése minden csapat számára oklevelet és díjat hozott. Végül az első három csapat között megosztott első helyezés került kiadásra.

Bállal zárult a mulatság Mc Arnie zenéjére csápolhatott, akinek még maradt jártányi ereje. Jövőre talán még kegyesebb lesz az időjárás s az eredetileg tervezett helyszínen – a Berzsenyi pincénél rendezhetik meg a víg napokat. Jó lenne, mert onnan pazar a kilátás a kemenesaljai tájra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!