Kercaszomor

2015.06.15. 18:20

Korabeli iratok után kutatnak a táborozók Kercaszomoron

Kercaszomor - A Vas megyei Kercaszomor, illetve két muravidéki település, Fiksinci és Kramarovci lesz az idei levéltáros kutatótábor helyszíne.

Gyuricza Ferenc

A három közgyűjteményi intézmény, a Zala és Vas Megyei, illetve a Maribori Területi Levéltár közös kezdeményezésére létrejött, majd ezek együttműködésén alapuló magyar-szlovén nemzetközi ifjúsági levéltáros kutatótábor ebben az évben immár 25. alkalommal kerül megrendezésre. A módszer továbbra sem változik, a levéltáros szakma és a történelem iránt érdeklődő fiatalok megfelelő szakmai felügyelet mellett vizsgálnak át a szlovén-magyar határ menti térségben településeket korabeli dokumentumok után kutatva. Az idei tábort június 24. és 29. között rendezik meg.

Magyar részről a házigazda ezúttal a Vas Megyei Levéltár lesz, így a határ innenső oldalán egy vasi településen, a hármashatárhoz közeli Kercaszomoron, az Őrségben zajlik a kutatás. A muravidéki falvak Fiksinci (magyarul Kismáriahavas) és Kramarovci (Határfalva) ugyancsak ebben a térségben találhatóak.

A hatnapos táborban a konkrét kutatómunka mellett egyéb szakmai programok is zajlanak, így többek közt bemutatják azt a Vágyakozás a lövészárkokból című kötetet, ami egy korábbi tábor során előkerült I. világháborús levelezés anyagát tartalmazza. A tábor kiállítással ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!