Kert

2015.07.13. 16:54

Legyünk a grillezés mesterei! - A sovány húsok, a pác és a biztonság is fontos a sütögetéshez

Sárvár -Ha a grillezés mestereivé szeretnénk válni, és néhány konyhai trükköt is ellesnénk az ínycsiklandó fogásokhoz, fogadjuk meg a mesterszakács tanácsait!

Egy hamisítatlan steaknek vagy egy-egy grillkolbásznak valóban nem könnyű ellenállni. A nyári melegben azonban érdemes kímélni a szervezetünket és kerülni a nehéz, zsíros húsokat. Ha mégsem tudunk lemondani a például a vörös húsokról, Borda Attila, az egyik sárvári hotel többszörösen díjnyertes séfje szerint a legjobb, ha hátszínt választunk. De a legokosabb, ha halat, bőr nélküli csirkehúst vagy pulykamellet készítünk a parázs fölött.

A nyári szezonban a zöldségválaszték szinte végtelen, a grillezéshez pedig nem is választhatnánk jobb köretet a szezonális zöldségeknél magas vitamin- és rosttartalmuk miatt. Tökéletes választás a paradicsom, zöldpaprika, cukkini, tök, padlizsán, spárga vagy gomba. Fűszerezzük, „pácoljuk" előre a zöldségeket is, vagy bolondítsuk meg sajtokkal. A siker garantáltan nem marad el.

A hétvégén Szajkon a Vas megyei polgármesterek mérték össze főzőtudásukat: képünkön egy tárcsás kísérlet zajlik. Fotó: Szendi Péter

Vigyázzunk a hirtelen, túl magas hőmérsékleten, vagy akár nyílt lángon történő sütéssel, ugyanis a sütés során az elszenesedett húsban karcinogének, rákkeltő kemikáliák keletkeznek. Válasszuk inkább az alacsonyabb hőmérsékleten, ám hosszabb ideig tartó sütést. Hasznos lehet egy húshőmérő beszerzése is, mellyel könnyedén megbizonyosodhatunk a megfelelő hőmérsékletről. Ha mégis megégetnénk az ételeket és elszenesednének, fájó szívvel ugyan, de az egészségünk érdekében váljunk meg tőlük! Jobb azonban az odafigyelés és a megelőzés. Ügyeljünk az előbbiekre, valamint itassuk fel a húsokból kisült zsírt, ami egyébként a parázsra csöpöghetne, fellobbanó lángot okozva.

A megfelelő összetételű pác egyfajta védőréteget nyújt az égés ellen, így érdemes az alkotórészeket átgondoltan összeválogatni. Használjunk citrom, lime vagy napraforgó olaj alapú pácokat, amelyek csökkentik a karcinogének kialakulását, ráadásul puhítják is a húsokat. A profik körében gyakoribb azonban a szárazpác, melynek során elsőként fűszernövény őrleménnyel, majd vékony rétegben olajjal kell bekenni a húst. Ehhez ízesítsünk magas antioxidáns tartalmú fűszernövényekkel, amelyek szintén védelmet nyújtanak az égés ellen. Borda Attila kedvencei a bazsalikom, rozmaring, a menta vagy a kakukkfű.

A legfontosabb, hogy a grillsütőt mindig biztonságos, stabil helyen állítsuk fel, és ne hagyjuk őrizetlenül. Hasonlóan fontos szempont azonban az élelmiszerbiztonság is. A nyári melegben az alapanyagok sokkal romlékonyabbak, így fokozott figyelmet igényel a tárolásuk és felhasználásuk. A nyersanyagokat mindig tiszta edényekben tároljuk, a nyers húsokat különítsük el a zöldségektől, gyümölcsöktől, és a kész ételektől. Az előkészítést mindig a konyhában végezzük, melyet követően minél hamarabb kerüljenek ismét hűtőbe a nyersanyagok.

Adjuk meg a módját, ne siessünk!

A grillezés tulajdonképpen egy szertartás, szánjunk rá időt és élvezzük ki minden mozzanatát, a húsoknak pedig különösen jót tesz, ha nem sietünk. Miután a húst kivettük a hűtőből, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre melegszik, s csak ezt követően kezdjük el sütni. Ha elkészült, pihentessük fólia alatt öt-hat percig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!