Kert

2016.08.29. 15:20

Elő a nyíró ollókkal

Szombathely - A szakember szerint az eperpalánta és a tuja nyírása van soron szeptember elején a kertekben.

Turbók Attila

Miután a nyaralásból megjőve a kertünkre téved tekintetünk, azonnal el is kell gondolkodnunk az aktuális kerti munkákon. - A következő hetekben van szezonja az eperpalánta ültetésnek, ha tavaszra termő növényt szeretnénk - kezdte az ismertetést Horváthné Kocsis Henrietta, az egyik szombathelyi kertészet kereskedelmi vezetője. Jótanácsként hozzátette, a palántákat friss fekete földbe és szárított-porított trágyával ültessék el a jó termés érdekében. Ha igazán szép és ízletes epret szeretnénk, akkor a szakember egyszer termő fajtákat javasol ültetni, korai, közép-korai és későn érő típusokból. - Így hosszabb távon fogyaszthatunk jövőre friss epret - tette hozzá.

Horváthné Kocsis Henrietta Fotó: Turbók Attila

Ugyancsak az elkövetkező hetek munkája legyen a sövények, és a formanövények, alakfák nyírása. - Az idén ez az utolsó nyírás, így a növény friss hajtásai még a téli fagyok előtt megerősödhetnek, később sem károsodnak - adott egy másik jótanácsot a kertészet kereskedelmi vezetője. Hozzátette: az alakfák alakítását is most, szeptember elejéig kell elvégezni.

- Az elmúlt hónap meleg és esős időjárása miatt nagy hangsúlyt kell fektetni a növénybetegségek megelőzésére - mondta Horváthné Henrietta. Érdemes a gombafertőzésekre is figyelni, kérjünk segítséget a szakemberektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!