Kert

2016.12.07. 18:40

Így teleltessük át növényeinket!

A fák ültetésének szezonja november elejétől egészen az erősebb fagyokig tart. Érdemes azonban néhány dologra odafigyelni a tartós hideg beállta előtt, hogy frissen telepített növényeinknek télen se essen baja - hívja fel a figyelmet Makay Miklós kertészeti szaktanácsadó.

VN-információ

1. FELHANTOLÁS ÉS A TÖRZSEK VÉDELME

A téli időszakban a frissen ültetett facsemeték könnyen kiszáradnak, ezért tövüket érdemes földdel felhantolni, amely segít megőrizni a talaj nedvességét. Ezzel egy időben a törzsre rágcsálók elleni törzsvédőt (hálót) kell felerősíteni, amely védelmet nyújt a nyulak és őzek károsításával szemben.

Így fest a felhantolás Fotó:MKSZN

2. LEMOSÓ PERMETEZÉS

A szüret utáni növényvédelem ugyanolyan fontos, mint a tenyészidőszak alatt elvégzett védekezések, hiszen a kártevők egy hirtelen jött enyhe időjárás alkalmával gyengíthetik a fákat, és ezzel a következő évi termést is. A termő ültetvényeket ezért célszerű réztartalmú őszi-téli lemosó permetezéssel védeni, amit mindig száraz, szélcsendes időben végezzünk, hogy csökkentsük a szer sodródásának veszélyét, ugyanakkor növeljük megtapadásának esélyét.

 

3. MÉSZFESTÉK A TÖRZSEKRE

Napsütéses, de hideg téli napokon a fák kérge napközben felmelegszik és estére lehűl. Az erős hőingás és a jelentős hőmérséklet-különbség hatására a kéreg hosszanti irányban megreped. A kéregrepedések nemcsak csúnyák, hanem a sebparazita kórokozóknak, taplógombáknak is utat nyitnak, ezért a korán fakadó fajok - pl. a kajszibarack, őszibarack, mandula - törzsét, ha módunkban áll, fessük be mészfestékkel, amely késlelteti a felmelegedést, és ezáltal megakadályozza a kéreghasadást.

A megfelelő módszerek alkalmazásával előre gondoskodhatunk a jövő évi termés jó minőségérő

4. BECSOMAGOLÁS

Az ősszel ültetett és kiszáradásra érzékeny fákat - elsősorban a mandulát, kajszit, őszit - csomagoljuk be újságpapírba, és úgy teleltessük. Rögzítsük a csomagolást, melyet elegendő lesz majd tavasszal eltávolítani.

 

5. VADVÉDELEM, RÁGCSÁLÓIRTÁS

A téli, zavartalan csendben kertünkön átgázolhatnak nyulak, őzek és vaddisznók, aminek a fiatal fák törzsei és alsó ágai eshetnek áldozatul. Ilyenkor nem árt védekezni a vadkárok ellen: megerősíteni a kerítést és megszüntetni az átjárhatóságot. A vadak mellett egerek és pockok is kárt tehetnek az ültetvényben, ezeket csalétek kihelyezésével érdemes időben ritkítani.

A rágcsálók elleni védekezés

A termelőknek ebben az időszakban a növények felkészítése mellett lehetőségük lesz kertészeti géptámogatás igénybevételére is a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán keresztül. A december 19-től igényelhető támogatással beszerezhetők kertészeti tevékenységek végzéséhez szükséges mezőgazdasági erőgépek, munkagépek, talajművelő és betakarítógépek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!