Kert

2017.04.20. 17:43

Sürgős kerti teendőink a fagyok és a viharos szél után

A húsvét utáni viharos szél és a reggeli fagyok komoly sokként érték a növényeket. Ígéretes állapotban voltak a gyümölcsöskertek és a szőlőültetvények, amikor beütött a krach!

Dr. Márkus Antal

A szőlő kevésbé, de a gyümölcs pótolhatatlan kárt szenvedhetett a magasabb dombos területek kivételével. Ott nem fagyott meg, de megfázott a növény, és még később derül ki, mennyi lesz az emiatti hullás. Ha kertünkben a kisdiónyi sárgabarackszemek ólomfényűekké váltak, az azt jelzi, le fognak hullani. Ha a cseresznye- és a meggyszemek már nem fényes zöldek, hanem szürkészöldek, akkor később megfeketedve a földön végzik. A szőlőnél a sík vidékeken lehet kár, a dombok-hegyek magasabb régióiban zöld a hajtás. A fagyott tőkék másodrügyekből, alvó szemekből még ki fognak hajtani, de azon minőségi termést nem kapunk. Mindezek ellenére ne hagyjuk magára növényeinket, ilyenkor még jobban igénylik a törődést, „babusgatást". A jövő évi hozam és a gyümölcshullás mérséklése érdekében minden olyan lehetőséget, melyet ma tudunk, be kell vetni.

Javasolt a növények élettanára, növekedésének szabályozására már évek óta egyre elterjedtebben használt anyagnak, a nitroguajakol- és nitrofenolnak a nátriumsóit bevetni olyan levéltrágyákkal együtt, amelyek a fő tápelemek mellett a mikroelemeket is tartalmazzák. A kezelést minimum két alkalommal célszerű elvégezni, az elsőt mielőbb! Ugyanez a módszer ajánlott akkor is, ha később még jégverés érné a növényeinket.

Ne menjen el kedvünk a kertészkedéstől idén sem! Az időjárást befolyásolni nem tudjuk, de ami rajtunk, szorgalmunkon, szaktudásunkon múlik, tegyük meg az év folyamán, hogy a megmaradt hozamot megmentsük és a jövő év termését megalapozzuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!