Szombathely

2015.01.25. 11:36

Egy éjszaka a múzeumban - Jótékony célú bálozás

Az Agora - Sportház átalakítása miatt a Savaria Múzeum adott otthont a szombathelyi városi bálnak. Az estély díszvendége dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter volt, a táncos rendezvényen a régió meghatározó közéleti személyiségei, politikusok, a gazdasági és kulturális élet szereplői vettek részt.

Kovács Ágnes

Elegáns környezet és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület fogadta a bálozókat a város táncos mulatságán. A vendégeket Szombathely népszerű látnivalóit idéző kép előtt örökítették meg, majd felkísérték a tágas kiállítótérbe, ahol a szervezők erre az alkalomra színpadot állítottak, amelyet színes fényekkel világítottak meg. A közösségi oldalon már előző este posztolták az előkészületekről készült fotókat, így a közönség láthatta: az Agora munkatársai mindent megtettek a helyszínen a kényelmünkért. Tizenegy asztalt díszítettek fel erre az estére, mindegyiknél tíz főre terítettek. A résztvevőket dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter és dr. Puskás Tivadar polgármestere köszöntötte. A miniszter elmondta, biztosan nem véletlen, hogy a ruhatári jegyén a nyolcvanhatos szám szerepel. A vendégek nevetéssel fogadták a hírt, Hende Csaba ezután felhívta a figyelmet a jótékony célú bálozás fontosságára. Hangsúlyozta: a Jóisten szereti azokat, akik szívesen adakoznak, így kérte, a jelenlévők támogassák a kórházat. A polgármesteri beszéd a báli hagyományokat elevenítette fel. Dr. Puskás Tivadar pontos adatokkal színesítette köszöntőjét. Megismerhettük Károly és Bajor Gizella tizennegyedik századi esküvőjének történetét és az első magyar nyelvű táncrend keletkezési időpontját. A polgármester köszöntőjét az ismert Éhen Gyula-idézettel zárta: Szombathelyért mindent, Szombathelyt semmiért!

A nyitótáncot a Lorigo TSE bajnokai adták, akik saját számuk után - a hagyományokhoz hűen – táncba vitték a városatyákat és partnereiket. A tizenötezer forintos jegyet váltók háromféle menüből választhattak, amelynek elkészítését az egyik elegáns hotel séfjei álmodtak meg erre az estére. A szárnyast kedvelők kacsamellet kóstolhattak sült csicsókával, máj-patét hagymalekvárral, de szűzérméket is fogyaszthattak sütőtökös krumplipürével különféle mártásokkal. A desszertek közt szerepelt a klasszikus Sacher, vagy a meggyes ganache (csokis tejszínes) torta. A Kőtárban szép bor és jófajta pálinka várta a közönséget.

A táncparketten a hölgyek nagy része fekete estélyit viselt, de újdonságnak számított a törtfehér, a piros és az óarany színű ruha is, amelyet több nő választott erre az estére. Éjfél utáni fogásként virslit és toronyi kenyeret szolgáltak fel a vendégeknek. A kulturális műsort a környék fiatal tehetségei adták. Nagy Juli énekelt, Menyhárt Viktória gordonkán, Kolits Máté marimbán játszott, de fellépett egy valódi sztárvendég is. Pontban éjfélkor állt a színpadra sokunk kedvence: Foki Dániel operaénekes, aki az MTVA Virtuózok című műsorának döntőseként valóságos diadalmenettel jutott el a nézők szívéhez. Dániel, Kész opera! című műsora klasszikus művek ismert áriáiból mutatott ízelítőt. A vendégek hangos bravózással jutalmazták a művészt. A zenét a Spektrum Zenekar szolgáltatta, a bál bevételét a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház új részlegének ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!