Szombathely

2015.01.20. 14:19

Fel kellene újítani a Romkert mozaikját

Szombathely - Haszonkölcsön szerződést kötött kedden a Szombathelyi Egyházmegye és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum: a Romkert továbbra is a múzeum kezelésében marad.

Unger Tamás

A szerződés hasznossága abban mérhető, hogy a múzeum így pályázni tud, mert ilyen forrásokból szeretnék folytatni a területen a régészeti feltárást és a 21. századnak megfelelő kiállítóhelyek, bemutatóhelyek kialakítását.

- Savaria alapításának idejéről már sokat tudunk, de az ókori város 3-4. századi történetéről – amely egybeesik a kereszténység kialakulásával – jóval kevesebbet. Pedig Savaria ebben az időszakban kiemelt szerepet játszott a Római Birodalom történetében – mondta Csapláros Andrea múzeumigazgató. – A korszak kutatására nagyobb figyelmet szentelne a jövőben a múzeum: érdemes lenne folytatni a régészeti feltárásokat, a helytartói palota máig fennmaradt gyönyörű mozaikját pedig fel kellene újítani. Ezekre a feladatokra pályázati források nyerhetők.

Mivel a terület a Szombathelyi Egyházmegye tulajdona, az együttműködés jegyében most írásban is rögzítették a korábbi szóbeli megállapodást a Romkert használatáról.

Fotó: Unger Tamás

- A terület kezelője továbbra is a múzeum marad, amely eddig is felelősségteljes gazdája volt - hangsúlyozta Veres András megyés püspök. Kiemelte: az egyházmegye támogatja a múzeum törekvéseit a terület rendbetételére, az újabb feltárások elvégzésére, és ha sikerül forráshoz jutni, a turisták számára még vonzóbbá válhat a városnak ez a kiemelkedő értéke. Hozzátette: a 30-as években Géfin Gyula, a papi szeminárium egykori rektora vezetésével kezdődött meg a területen a kutatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!