Szombathely

2015.02.07. 10:36

Újjá lett ősi templomuk

Vát – Szentmise keretében áldotta meg szombaton délelőtt a két orvosszent, Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt, nagyon szépen felújított templomot a megyés püspök.

Némethy Mária

Nagy, áldozatos munkán vannak túl a váti katolikusok. Négy évvel ezelőtt kezdtek bele ősi templomuk felújításába. Sikerrel jártak, szombaton délelőtt ünnepelhettek.  Papjukkal, Zakó Jenő nemesbődi plébánossal az élen ünnepélyesen várták dr. Veres András megyés püspököt, aki kívül, belül is megáldotta a falu ősi, de a mai kor színvonalán megszépült templomát, majd misézett is benne a vátiak őszinte örömére.

A templom tatarozásának történet 2012 novemberében kezdődött. Akkor adtak be egy pályázatot a vátiak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz templomuk külső megújítására. Sikerrel jártak, 2013-ban 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. Ám mivel utófinanszírozású volt a pályázat, a pénzt az egyházmegye megelőlegezte nekik.

Így kezdődött a váti templom felújítása. A pályázati pénzből új lett a cserépfedés, ereszcsatorna, vakolat, kapu, akadálymentessé vált a templom, sőt, napelemes térvilágító lámpák is működnek. A belső felújítást a vátiak saját pénzből végeztették el. Teljesen kifestették a templomot, amely új burkolatot, fűtésrendszert, szobortartókat, vízelvezető rendszert, s teljesen új padokat, sekrestyeajtót kapott.

A felújítás fő szervezője, Márk Ágostonné elmondta: négy éve gyűjtöttek pénzt a hívektől a felújításra. A helyi vállalkozók, még a Vátról elszármazottak is adakoztak rá,  sikerült telekáron eladni egy egyházi ingatlant (házat) is. Így majdnem 10 millió forintból végeztették el  a belső munkálatokat.

Nagyon ráfért a templomra a tatarozás. A kívül, belül nagyon ízlésesen felújított templomot legutóbb külsőleg valamikor a 60-as években újították fel, belül  pedig 20 éve. Már korhadtak voltak a padok, omlott a vakolata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!