Szombathely

2016.11.16. 20:22

Közel a segítség - Fejlesztések küszöbén a vasi települések

Szombathely - Országos konferenciát szervezett a Széchenyi Program-iroda, ahol az aktuális pályázati lehetőségekről tájékoztatták a települések vezetőit.

Cseszkó Tamás

Sok vasi polgármester volt kíváncsi arra a fórumra, melynek a megyeháza díszterme adott otthont szerdán. A Széchenyi Programiroda által szervezett rendezvény célja az volt, hogy az érintetteknek hatékony segítséget nyújtsanak a szakemberek, hiszen ahogy Schulz Gábor, a programiroda országos vezetője fogalmazott, eddig valahogy mindig háttérben voltak, és a megvalósítási szinten képviselték a kormányzati elképzeléseket. - Most az a célunk, hogy „felvegyük a láthatósági mellényünket", és folyamatosan segítsük az érintetteket - mondta el vezető, hozzátéve, hogy az országban 160 tanácsadó 60 irodában áll a pályázók rendelkezésére. A programon részt vett többek között Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára, Töklincz Piroska, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, Ágh Péter, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa, prof. dr. Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének vezetője is.

A Széchenyi Programiroda által szervezett Közel a segítség címet viselő konferencián köszöntőt mondott Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere, aki a humán terület fontosságáról beszélt. Mint mondta, a térségbe érkező befektetők első kérdése, hogy van-e munkaerő, ezért nagy szükség van a települések megtartó erejére. - Egyre nagyobb jelentősége lesz a kreatív városoknak - húzta alá az alpolgármester, aki egyúttal megjegyezte: 2023-ban egy magyar város lehet Európa kulturális fővárosa, mely jelentős hatással van a gazdaság- és városfejlesztésre is. Koczka Tibor bejelentette: egytucatnyi másik településsel Szombathely is megméretteti magát a versenyen.

Ágh Péter előadása a megyeházán. Mellette Osváth Imre, a Széchenyi Programiroda megyei koordinátora; Koczka Tibor, Töklincz Piroska, Vitályos Eszter, Majthényi László és prof. dr. Miszlivetz Ferenc Fotó: Ohr Tibor

Ágh Péter, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa köszöntőjében úgy fogalmazott: térségünk számára az az előnyös, ha minél többen - legyenek azok önkormányzatok, cégek, szervezetek - élnek a pályázati lehetőségekkel. - Amennyiben eredményesen teszik ezt, egész Vas megye sikeréhez járulnak hozzá - mondta el az országgyűlési képviselő, kiemelve, hogy ehhez nyújtanak segítséget a Széchenyi Programiroda és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakemberei.

A rendezvényen részt vett Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára is, aki összefoglalta az előző fejlesztési ciklus eredményeit. Mint mondta, 2007 és 2013 között 122 milliárdnyi forrást sikerült Vas megyében lehívni, több mint kétezer projekt részesült támogatásban. - Itt van a lehetőség, hogy újabb szép eredményeket érjen el a megye - biztatta a jelenlévőket az államtitkár, hozzátéve, hogy számos jogszabályi intézkedéssel igyekeznek még könnyebbé tenni a pályázati feltételeket. Vitályos Eszter szólt a partnerség intézményének fontosságáról, kiemelve, hogy a pályázatokban érintett intézmények, szervezetek már a felhívások előtt véleményezhetik a pályázatokat, mely az Európai Unió részéről is egyre fontosabb elvárás. - Az a cél, hogy ne aprózódjanak el a fejlesztési források, az informatikai rendszer fejlesztése, az adminisztratív terhek csökkentése, valamint a teljes digitális dokumentáció pedig tovább könnyítheti a résztvevők dolgát - jelentette ki a vezető.

Ezen gondolatokhoz csatlakozott Töklincz Piroska, a Miniszterelnökség Projektértékelői Koordinációs Főosztályának vezetője, aki szerint olyan transzparens, átlátható, a külső piaci befolyástól mentes rendszert hoztak létre, mely valóban a szakértői bázisra támaszkodhat.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a Területi Operatív Program (TOP) megyei aktualitásait foglalta össze. Mint mondta, a TOP összesen 36,67 milliárd forintnyi forrást biztosít fejlesztésre, ebből több mint 14 milliárd forintot Szombathely használhat fel, míg a maradék 21 milliárdnyi összeg megyei fejlesztésekre fordítható.

Prof. dr. Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének vezetője a Kreatív Város - Fenntartható Vidék szerepéről beszélt, hangsúlyozva, hogy a kormányzati beruházások nemcsak a kutatási infrastruktúrák kiépítésénél, a tudományos potenciál létrehozásánál játszanak döntő szerepet, hanem a privát szféra beruházásaira is ösztönzően hatnak. - A fejlesztések és beruházások sikerének záloga, hogy egy adott térség meghatározó gazdasági, társadalmi, kormányzati és kulturális szereplői hatékonyan és tervezetten működjenek együtt a kölcsönös hosszútávú előnyök felismerésének alapján - mondta a professzor. A fórumot Zágorhidi Czigány Ákos előadása zárta, ő a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Agrár-vidékfejlesztési Programokért felelős államtitkárság Vas megyei területi felelőse. Előadásában kiemelten foglalkozott a Vidékfejlesztési Program aktualitásaival, felajánlva segítéségét minden érintettnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!