Szombathely

2014.05.27. 19:35

Mindig a Márton-úton - Az olasz zarándok Szombathelyen pattant biciklire

Diego Vallati olasz zarándok azt tervezi, hogy naponta 100 kilométert tesz meg. Kedden a szombathelyi városháza előtt ült föl a kerékpárjára: irány Tours, végig a Szent Márton-úton.

Ölbei Lívia

Dr. Puskás Tivadar polgármester többször is rákérdez, hogy ezzel a – tényleg egészen hétköznapinak tűnő – kerékpárral szeretné-e megtenni a körülbelül 2500 kilométeres zarándokutat, mire Diego Vallati mosolyogva és határozottan azt válaszolja: „Igen, ezzel. Már régóta együtt vagyunk.”

Vallati tapasztalt kerékpáros: 2012-ben kevesebb mint három hónapra volt szüksége ahhoz, hogy végigtekerjen a 8000 kilométeres Vasfüggöny-úton a Jeges-tengertől a Márvány-tengerig. Annak pedig, hogy éppen ő vág neki a Szent Márton-zarándoklatnak, azért van különös jelentősége, mert Paviában, Márton tanuló-éveinek helyszínén született.

Dr. Puskás Tivadar indulás előtt Szombathelyről – Márton szülővárosáról, a római múltról – mesél az itáliai zarándoknak, aki egyébként autóval érkezett meg Szombathelyre (egy jó barátja volt a sofőr). A polgármester kiemeli: azért tartja rendkívül fontosnak ezt a vállalást, mert reményei szerint a Szent Márton-út népszerűségben előbb-utóbb felveheti a versenyt az El Caminóval.

Orbán Róbert (akinél többet talán senki nem tud Európa legnépszerűbb szentjéről, Mártonról és szombathelyi vonatkozásairól) a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal magyarországi tanácsa nevében hozza magával azt a jelvényt, amelyet azok kaphatnak meg, akik igazolni tudják, hogy végigmentek a Márton-úton; vagy legalább egy szakaszán. Diego Vallatinak most megelőlegezik a bizalmat. A jelvényt Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője adta át az utazónak. Egyébként egyelőre nincsenek olyan sokan, akik biciklivel megtették a teljes távot, számuk a tízet sem éri el.

Kedden az olasz Diego Vallati Szombathelyről indult el Tours-ba, közben a francia Miloud Harmadacche Tours-ból tart Szombathely felé: május 7-én startolt, június első felében minden bizonnyal ide is ér. Növekszik a forgalom a Szent Márton-úton, a Szent Márton-évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!