Szombathely

2013.04.09. 17:35

Szombathelyen segítik a nyolcvan felettieket

A nyolcvan évnél idősebb emberek segítésére indult minta-projekt három településen, köztük Szombathelyen. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá a Képviselői Irodaházban.

Kupi Györgyi

Magyarországon a rendszerváltás után az európai demográfiai folyamatokhoz hasonlóan problémát jelent a lakosság elöregedése, a születéskor várható élettartam növekedése, a legidősebb idősek (a 80 év felettiek) számának jelentős növekedése. A posztmodern társadalmak sajátossága ugyanakkor a hagyományos családmodell felbomlása, amelynek következtében az idős emberek, különösen az egyedülállók magukra maradtak, ami komoly társadalmi problémát jelent.

A Kereszténydemokrata Néppárt erősíteni szeretné a közösség szerepvállalását a legidősebb idős emberek, a 80 év felettiekről való gondoskodásban, ezért egy mintaprogramot indított, melyben az idősek mentális és egészségi állapotából fakadó problémákon kívánnak segíteni. A minta projekthez csatlakozott Szombathely, Kisvárda és Budapest 5. kerülete, Belváros-Lipótváros önkormányzata, amelyek együttműködési megállapodást írtak alá szerdán délután Budapesten.A megállapodásban szerepel, hogy szociális ellátórendszeren túl segítséget nyújtanak az idős embereknek a háztartási munkában, közlekedésben, hivatalos ügyeik intézésében, egyéb szociális tevékenységükben. A programban számítanak a szociális végzettségű  közfoglalkoztatottakra és önkéntes munkában a diákokra, és az eredményekről tájékoztatják egymást és az Emberi Erőforrás Minisztériumát.

Dr. Puskás Tivadar, Jeneiné Rubovszky Csilla (Budapest, 5. kerület) és Leleszi Tibor (Kisvárda) (Fotó: Cseh Gábor)

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kifejtette, hogy   humánus cél, hogy ezek az idős ember minél tovább az otthonukban élhessenek.  Puskás Tivadar (KDNP), Szombathely polgármestere elmondta,  hogy Szombathelyen három és félezer nyolcvan év feletti ember él, akiknek a legnagyobb gondja az egyedüllét,  és egy közösség erejét az mutatja, hogy mennyire szolidáris a rászorulókkal, és milyen segítséget nyújt nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!