Szombathely

2015.11.03. 19:24

Teológia és szocializmus - Könyvbemutatót tartottak a Premontrei gimnáziumban

Szombathely - Kettős könyvbemutatót tartottak a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban kedden.

Médiaközpont

A Szombathelyi Egyházmegye története Grősz József egyházkormányzása idején című kötetet az iskola egykori diákja, Tóth Krisztina jegyzi, a Katolicizmus Magyarországon a II. Vatikáni Zsinat korában című tanulmánykötet három szerző munkája. A könyvbemutatót dr. Veres András megyés püspök nyitotta meg, a kiadványokat dr. Gárdonyi Máté, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola tanára és dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese ismertette a hallgatósággal.

fotó: Médiaközpont

Grősz József leginkább kalocsai érsekként, a város megmentőjeként ismert a szovjet megszállás alatt tanúsított helytállása miatt. Egy darabig a hercegprímási teendőket is ellátta. 1951-ben letartóztatták, házi őrizetben tartották, majd 1956-tól ismét elfoglalhatta az érseki széket. Mindezen történelmi események árnyékában kevésbé köztudott tény, hogy Grősz József 1936-tól 1944-ig a Szombathelyi Egyházmegye püspöke volt. Tóth Krisztina hiánypótló könyve ezt az időszakot mutatja be. A szerző - volt premontreis diák - 1999-től tanult Szombathelyen, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett diplomát művészettörténet-történelem szakon. Török József és Tusor Péter mellett közreműködött a Katolicizmus Magyarországon a II. Vatikáni Zsinat korában című tanulmánykötet elkészítésében, amely a zsinat 1965-ös bezárásának ötvenedik évfordulója alkalmából jelent meg. Az egyházi tanácskozást 1962-ben XXIII. János pápa nyitotta meg. A zsinat komoly előrelépést jelentett a katolikus egyház ökumenikus nyitásában. Ennek eredményeként vált általánossá például az anyanyelvi misézés. A tanulmányok között olvasható beszámoló egyebek mellett a zsinat ülésszakairól, a magyarországi papság részvételéről, valamint a teológia és a szocializmus kapcsolatáról.A kötetek a Magyar Tudományos Akadémia és a Pázmány egyetem Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoportjának munkái.

Címkék#Szombathely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!