Szombathely

2015.02.20. 18:27

Volt egy szombathelyi virággyárunk - Megszűnt a legendás Kertész TSZ

Nem tudom, hányan voltak azok, akik a 70-es, 80-as években a kérdésre, hogy miről híres Szombathely, azt válaszolták: például a Kertész Tsz-éről. Az országban híres volt, külföldön is ismerték. Az idén 55 éve alakult meg és 10 éve gyakorlatilag nincs.

Némethy Mária

– Nagy hiba volt, hogy a kor nem látta és még ma sem látja igazán jelentőségét e világhírű, kiválóan működő virággyárnak. Kárát látja e rövidtávú emberi gondolkodásnak nemcsak az ország és a város, hanem a kertészeti szakoktatás is, hiszen a szövetkezet közössége ápolta a felnövekvő kertészpalántákat a szakmunkástól a kertészmérnökig. Azért is kell írni róla, hogy emléke tiszta maradjon, mint a frissen hullott hó, meg azért is, hogy akiknek fáj a szíve érte még most is, talán kissé megvigasztalódjanak.

A vasi Prima-díjas dísznövénykertész, Theisz Károly itt kezdte a pályafutását. Fotó: Szendi Péter

Dr. Tóth József kertészmérnök, akit több kertészeti témájú könyv (társ)szerzőjeként ismerünk, így ajánlotta figyelmembe a téeszt, amelynek történetét ő már meg is írta. „1950-1960 között több próbálkozás is volt városunkban egy kertész termelőszövetkezet megalakítására. Az 1956 után, 1959-1960-ban zajlott újabb nagy téesz- szervezéskor felmerült a kertészek között egy csak kertészettel foglalkozó termelőszövetkezeti csoport megszervezésének igénye, mert más termelőszövetkezetbe nem kívántak belépni. A leendő termelőszövetkezet alapítói között sok olyan magánkertész volt, aki kiváló eredményeket ért el termékeivel a különböző kertészeti kiállításokon, és kiváló szaktudással, kapcsolatokkal rendelkezett. Többségük tagja volt az 1949-ben feloszlatott Vasvármegyei Kertészeti Egyesületnek is."

Ezek voltak az előzmények, a megalakulás dátuma 1960. december 31. Az első beruházásokat saját erőből és állami beruházásokkal 1961. második felére fejezték be, 1000 négyzetméteres üvegházi blokk épült fel.

Nem sok minden utal már arra, hogy hajdanában milyen hatalmas üvegházak voltak errefelé. Fotó: Timár Gergely

– 1962 május végén a kertész téeszbe látogatott Kádár János. A Vas megyei házigazdák ezt az alkalmat használták fel arra, hogy Kádár elvtársat születésének 50. évfordulója alkalmával köszöntsék – említi dr. Tóth József.

A téesz első elnöke Horváth István volt, akit Holper Ambrus követett. Az ő nevéhez fűződik a közösség felvirágzása és virágkora. Ekkor a főmérnök Retkes József volt, aki a termesztés „nagymestereként" járult hozzá a téesz fellendüléséhez mind irányítóként, mind pedig nemesítő tevékenységével. A szövetkezet hírnevét az orchidea-termesztés és a szövettenyésztésről szaporított növények alapozták meg. Erről részleteket a vasi Prima-díjas Theisz Károly dísznövénykertésztől hallottunk, aki 1973-ban gyakornokként kezdett a szombathelyi szövetkezetben, majd egy év hollandiai tanulmányút következett. Visszaérkezése után a termelés irányítója, s közel 30 éven át kereskedelmi vezetője volt az egykor külföldön is nagy hírű cégnek.

– A csúcsidőszakban, 1977-78 környékén, amikor a dobozos orchidea nagy újdonság volt, nőnap környékén Leningrádba, Moszkvába repülőgépekkel 40-45 ezer dobozzal vittek belőle. Egy külker vállalaton keresztül barterként ment az értékesítés: a Szovjetuniótól tőzeg érkezett hozzánk cserébe, annyi, hogy az összes magyar igényt kielégítették, mi is kaptunk belőle – emlékezik Theisz Károly, aki sorolja: holland, de jugoszláv, osztrák piacra is került a szombathelyi különlegességből, később Libanonba, Svájcba, Németországba is.

A szakember elmondta: nagy újdonság volt a vágott orchidea, de aztán a határok megnyíltával az értékesítés megnehezedett. A szétesett Jugoszlávia tagországai már Hollandiából vásároltak, a csehek, szlovákok orchideatöveket vettek, ők is kezdték árulni a virágot a piacon. – Nagyon sajnáltam, amikor a kertész téesz hanyatlani kezdett, mert nagyon komoly szakmai tudás koncentrálódott ott – jegyzi meg Theisz Károly, aki a végkifejletről is beszél:

– Sajnos olyan adósságállomány halmozódott fel, ami menthetetlenné tette a téeszt. Mi pakurával fűtöttünk, de az Európai Unió ezt nem engedélyezte. Nagy beruházás volt a gázra történő átállás, ám amire ezzel végeztünk, 40 százalékkal megemelkedett a gáz ára. Menthetetlenné vált a téesz.

A végkifejlet kapcsán dr. Tóth József kérdéseket is feltesz, amire nincs igazán ma sem válasz.

– Elsődleges okként nyilván a banki hitelek kamatos kamatai, az elhibázott energetikai, fűtési beruházás vezetett a zsákutcába. De kérdés, vajon miért nem volt szolidáris a város akkori önkormányzata a közösséggel? Miért hagyta megszűnni az egyébként még működőképes vállalatot? Miért nem vállalta át az adósságot?

Tény, hogy az ország más neves virágcégei, a Sasad, a Rozmaring vagy az Óbuda is szétesett, megszűnt. Ezek állítólag főleg azért, mert nagyon értékes földterületeken működtek.

Ám a szombathelyi virággyárral más a helyzet.

Theisz Károly hívja fel rá a figyelmemet: jogi értelemben még mindig létezik 90 körüli taggal a téesz. Értékesítendő vagyontárgyai vannak még, de van még területe is, van vezetője, felügyelő bizottsága, egyszer évente össze is ülnek.
De működni sajnos már nem fog soha a Szombathelyi Kertész Tsz.

Haj, dobozos orchidea

„Közeledik a nőnap, s itt Szombathelyen sokan emlékezünk még rá: munkahelyünkön a műanyag dobozban asztalunkra helyezett orchidea igazi örömöt okozott. Büszkék voltunk arra, hogy szombathelyi különlegességet kaptunk ajándékba. Eltűnt a dobozos orchidea, de ma már talán nem is lenne akkor sem, ha üzemelhetne még a Szombathelyi Kertész Tsz.
Nem lenne divatos.

De nemcsak az orchidea tűnt el, hanem a korábban jól ismert magyar márkák is. A Szerencsi Csokoládégyár csokijait nagyon sokan szerettük, s tudtuk, hogy ott készültek a karácsonyi és húsvéti figurák, a szaloncukor jelentős része is. Nos, a céget 1991-ben megvásárolta a svájci Nestlé S.A., s ma több édesipari céggel, így a diósgyőri gyárral együtt a Nestlé Hungária Kft.-hez tartozik. Vagy ott volt az eszkimó figurás Mirelite. A fagyasztott termékek 1959-től kerültek egységesen Mirelite emblémával forgalomba. Hamarosan a márkanév magát a termékeket is jelölni kezdte a köznyelvben: aki fagyasztott árut akart vásárolni, az mirelitet kért. A cég ellen, amely 1988-tól Mirelite Hűtőipari Vállalat néven működött, 1998-ban felszámolási eljárás indult. A márkanevet azóta a Mirelite Csepel Hűtőipari Kft. használja.

Kár keseregni, az már a múlt, hogy több magyar márka eltűnt. De játsszunk el a gondolattal: vajon mivel hódítana ma a piacon a szombathelyi Kertész Tsz.? Mert hódítana, az biztos. Sokszor hírül adtuk, hogy nemzetközi és hazai dísznövény-kiállításokon sok díjat nyert. Kiváló termékeit kiváló szakemberek produkálták. Ők itt akkor együtt voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!