Kiszsidány

2016.05.16. 19:20

Kútba másztak a kiszsidányi legények

Kiszsidány - Nem is igazi férfi, aki még nem járt a kiszsidányi kútban - mondta Bánó Zoltán, a falu polgármestere a település hagyományos forrástisztító ünnepén.

Cseszkó Tamás

Reggel óta serénykedtek a kiszsidányiak, sütöttek-főztek, évszázadok óta hagyomány ugyanis, hogy pünkösdhétfőn megtisztítják a falu határában található forrást.

- Még a régi öregek sem tudják, mikor épült a kút, amelynek egyébként kiváló vize van. Ismerek olyan idős asszonyt, aki Bükről jár ide vízért - meséli a polgármester, majd mi magunk is megnézzük, hogyan zajlik a kúttisztítás. A vizet először kiszivattyúzzák a kútból, majd a legényjelöltek lemásznak a kút aljába, és kilapátolják a homokot. A polgármester ezt követően klórt önt a kútba, megtörténik a fertőtlenítés, másnaptól pedig újra iható a víz.

Az egész napos rendezvényen a horvátzsidányi rock and roll csapat is bemutatta tudását, de német ajkú asszonykórus és vaskeresztesi hagyományőrző egyesület is emelte a rendezvény színvonalát. A programon részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő is. A nap végén szintén szép hagyományt elevenítettek fel: a legények elfogyasztották az asszonyok által felajánlott rántottát.

Címkék#Kiszsidány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!