KKV

2016.11.02. 22:24

Kkv-k gondjai

Körkép - Továbbra is hullámzás jellemzi a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor vezetőinek várakozását, hangulatát - derül ki a Policy Agenda KKV Konjunktúra Indexéből.

Turbók Attila

2014 közepétől kezdve szinte negyedévente változik, hogy merre indul el az ezt jelző index. A mostani érték 47,8 pont lett, amely 0,7 ponttal alacsonyabb, mint a korábbi volt.

A relatív többség (39,7 százalék) szerint a munkaerőhiány jelenti a kkv-k esetében a legfőbb nehézséget, alig lemaradva ettől következik (37,3 százalék) a hazai adórendszer.

A cégvezetők 12,2 százaléka az alacsony belső keresletet (ennek egyik okozója az alacsony bérszínvonal), 5 százalék a hitelhez jutás nehézségeit, 3 százalék a menekültválságot, 2,8 százalék pedig az ország nemzetközi megítélését tartja a gazdaság legnagyobb problémájának.

A cégvezetők 70 százaléka nemet mondott az Európán belüli és az Európán kívüli munkavállalók beengedésére is, 23 százalék azonban elfogadhatónak tartaná, ha európai vendégmunkásokkal pótolnák a magyar gazdaság munkaerőhiányát. A cégvezetők hét százaléka lehetségesnek tartja, hogy akár a kontinensen kívülről is pótolják a hazai munkaerőszükségletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!