Körmend

2013.02.19. 12:46

Csütörtökön döntenek a kommunális adóról Körmenden

Lakossági panaszok, egy parlamenti párt tiltakozása, más oldalról forráshiány, lakossági befizetések elmaradása: ütköznek a vélemények a kommunális adó bevezetése kapcsán.

Kozma Gábor

- A körmendi Jobbik elutasítja a lakosság sarcolását - áll abban a közleményben, amelyet Auer Miklós jobbikos önkormányzati képviselő és Holecz Ferenc, a Jobbik körmendi elnöke jegyez. Szerintük "a kormánypárti városvezetés a tervezett adóból beszedendő, 50-55 millió forintban meghatározott összeget hiteltörlesztésre, nem pedig beruházásokra kívánja fordítani".

Az előzményekhez tartozik, hogy a testület, a pénzügyi helyzet okán, kommunális adó bevezetése mellett foglalt állást. Ez az adónem már a legtöbb vasi településen ismert, hiszen az önkormányzatiság csorbítása jelentős pénzszűkével jár. Ezt kigazdálandó nyúlnak a települések a kommunális adónemhez. Mivel a lakosság körében nem éppen népszerű a bevezetése, megkérdeztük Bebes István polgármestert: változott-e a  testület álláspontja?

- Csütörtökön minden kiderül, hiszen akkor dönt a testület véglegesen az adónemről, figyelembe véve az eltérő szempontokat is - hallhattuk. - Többször is leszögeztem, hogy elsődleges cél a város működőképességének biztosítása. Azt azonban világosan kell látni mindenkinek, hogy a személyi jövedelemadó átengedés megszűnésével,  a gépjárműadó 60 százalékának elvonásával 195 millós adóbevétel távozott a városból. Ám a feladatok elvitele csak 150 milliós kiadáscsökkenést hozott. Így van egy 45 milliós finanszírozási különbözet, amire megoldást kell találni - így a polgármester. Aki elmondta: mindezek miatt a költségvetési rendelet is csak csütörtökön kerül a testület elé. Nem mellesleg a kommunális adó kivetése még nem történt meg, erről is csütörtökön döntenek.

- Jómagam egyetértek azokkal a képviselői felvetésekkel is, melyek az adó kivetése esetén a több részletben történő befizetést, valamint a szociális helyzet figyelembevételét célozták meg - folytatta Bebes István. - Tisztában kell lenni azonban azzal, hogy a városnak vannak kötelezően, és nem kötelezően ellátott feladatai. Nem kötelező például a kultúra támogatása, mégis fontos a város lakói számára. Fontos a gimnázium megléte, a három általános iskolánk működtetése, a jelenlegi óvodai szerkezet fenntartása - ezekre költeni kell. Csak a gimnázium 20 millióval terheli a büdzsét. Elmondanám, hogy a Jobbik képviselője például a Szociális Szolgáltató és Információs Központ  45 milliós  önkormányzati finanszírozását tekintette felesleges kiadásnak. Nem értek ezzel egyet, hiszen az intézmény 11 féle ellátást nyújt. Vannak olyan értékei városunknak, amelyek megőrizendők, s amelyekről máshol már lemondtak. Ha ezekről mi most lemondanánk, akkor meg azért tiltakozának sokan és joggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!