Körmend

2014.03.07. 18:05

Felújítják a körmendi Batthyány kastélyt

Körmend - Több mint 800 millió forintot költhetnek a Batthyány kastélyegyüttes átfogó felújítására, kibővülhetnek a funkciók.

Kozma Gábor

A nagyszabású felújítás tervéről tájékoztatott pénteken a színházteremben dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, V. Németh Zsolt államtitkár, a kerület országgyűlési képviselője és Bebes István polgármester, országgyűlési képviselő, aki elsőként szólt az önkormányzat helyi értékmentő törekvéseiről, tervekről.

– Lépésről lépésre haladunk. A gyermekkönyvtár egy része 40 millióból már megújult, tervezzük a folytatást. A kastélyegyüttes sokrétű feladatot tölt be, városi célokra területének 50 százalékát hasznosítjuk. A további felújítások révén újabb tereket nyerhetünk és a funkciók is bővíthetők – húzta alá Bebes István. Múzeumi célokra 11,4 millió érkezett, a második ütemben csaknem 30 milliós fejlesztés a terv. A színházteremre 800 milliót szánnak. Ennek révén megújulhat mind a külső, mind a belső tér és új funkciónk, például gasztronómiai, is belépnek.

Balról jobbra: V. Németh Zsolt, dr. Hende Csaba, Bebes István a felújításra váró hősi emlékműnél. Fotó: Szendi Péter

Dr. Hende Csaba üdvözölte a kastélyfejlesztést, majd szólt az első világháború kitörésének 100. évfordulójára tervezett eseményekről. Mint mondta, nem volt olyan magyar család, amelyet ne érintett volna az országra katasztrofális következményekkel járó háború. Hangsúlyozta, hogy a kormány bizottságot hozott létre a méltó megemlékezések érdekében. Elmondta, hogy a 660 ezer magyar áldozatot követelő háború veszteségnyilvántartásának ügyén is dolgoznak. Ezt ugyanis a kommunisták megsemmisítették. A bécsi levéltárral együttműködve eddig százezer áldozatot sikerült beazonosítani. A miniszter arról is szólt, hogy a felújított Lajta hajón múzeumot rendeznek be, a monitort a Dunán állomásoztatják. Egy vonatot is elindítanak, amely végigjárja majd a nagy háború harctereit a következő években.

V. Németh Zsolt a kastélyfelújítás okán azt emelte ki, hogy ez országos ügy is, hiszen a Batthyányak szellemisége az egész nemzetre kisugárzik. Megköszönte dr. Hende Csabának a sikeres lobbizást a megyei célok érdekében, majd azt mondta, remélik a további támogatást. Ezt követően a Magyar Császári és Királyi 83-as és 106-os (szombathelyi) gyalogezred emlékkönyvének digitalizált változatát nyújtotta át a miniszternek, mondván: az ő nagyapja is szerepel benne, mint első világháborús hős. A politikusok ezután megtekintették a hősi emlékművet, amelynek felújítására több mint 5 millió forintot szánnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!