Körmend

2014.04.22. 13:34

Nyolcszázmillió forint értékű felújítás indul a Batthyány-kastélyban

Körmend - Kedden írták alá azt a 800 milliós támogatási szerződést, amelyből felújítják a volt lovardát.

Kozma Gábor

 

Breznovits István és Bebes István a volt lovarda épülete előtt (Fotó: Szendi Péter)

A Batthyány kastély lépésről lépésre újul meg, e folyamatban most egy fontos elem következik: a volt lovarda felújítása mondta el az ünnepélyes aláíráson, a színházteremben Bebes István polgármester. Hozzá téve: a gyermekkönyvtár, majd a múzeum és a színházterem felújítása egyben jó esély arra, hogy jusson majd pénz a központi épületre is. Ezzel lesz teljes a Batthyány örökség ápolása és bemutatása - hallottuk.

Az eseményen felszólalt Breznovits István regionális ügyvezető-igazgató, aki méltatta a körmendiek több évtizedes küzdelmét a kastély megmentése, felújítása ügyében. Mint elhangzott, a munkák szeptemberben indulhatnak és jövő nyárig tartanak

Breznovits István és Bebes István az ünnepélyes aláíráson (Fotó: Szendi Péter)

Jelesül a színházteremé, de amint az kedden, a támogatási szerződés aláírásán Bebes István polgármester megjegyezte, a megállapodás túlmutat önmagán. Ugyanis lépésről lépésre halad előre a felújítási program, a több évtizedes küzdelemnek lassan beérik a gyümölcse. Ha majd régi fényükben pompáznak és ami szintén fontos: működnek is a felújított épületek, akkor sokkal könnyebb lesz pénzt találni az igazán nagy falatra, a központi épület átfogó rekonstrukciójára fűzte hozzá.

A színháztermi, ünnepélyes aláíráson felszólalt Breznovits István, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is. Méltatta a körmendiek erőfeszítéseit, kiemelve: a várossal és vezetőjével korábban már több projektben is sikerrel működtek együtt. Jó volt az összhang és jó lett a végeredmény is, példa erre a GYSEV fejlesztés. Úgy látom, a jövő is biztató, jó taktika a kis lépéseké. Mert ebből aztán logikusan következik majd egy nagy tette hozzá, sok sikert kívánva a körmendieknek.

Ezt követően Bebes István ismertette a felújítás főbb menetét. Hangsúlyozta: a valamikori lovarda integrációs elemként is funkcionál, megteremtve a városközpont és a kastély közötti átjárhatóságot, mivel a turisztikai fogadóépület szerepét is betölti. A beruházás teljes állami támogatottságú, a tényleges munkák várhatóan szeptemberben indulnak. A tervezett befejezési határidő 2015 nyara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!