Körmend

2014.05.05. 14:25

Egység a sokféleségben

Körmend - Jól sikerült, sokan látogatták az Európa Napok eseményeit. A szervezők 5 napon át változatos programokról gondoskodtak.

Kozma Gábor

– In varietate concordia – azaz Egység a sokféleségben – mondta megnyitó köszöntőjében Bebes István polgármester, utalva az Európai Unió jelmondatára.

– Az unió egyesíti az európaiakat, hogy annak keretein belül együtt fáradozzanak a közös célért: a békéért és a jólétért. Azért, hogy az Európában honos különféle kultúrák, hagyományok és nyelvek sokféleségükkel gazdagabbá tegyék a kontinenst. Ha Európáról van szó, akkor önről van szó, ez a mondat most is igaz. Rólunk szólnak tehát a körmendi Európa Napok – fogalmazott a polgármester.

A hosszú hétvégén második alkalommal vették birtokba a megújult rendezvényteret. Április 30-án a Rába-parti zenei diákfesztivállal nyitottak, majd május 4-én a Zorall koncertjével zárták a fesztivált. S hogy mi minden történt közben? Először 230 éneket, zenét tanuló általános és középiskolás lépett színpadra Vasvár, Szentgotthárd, Szombathely, Csesztreg, Nádasd és Körmend oktatási intézményeiből. Május elseje a városi fúvószenekar zenés ébresztőjével kezdődött. A Kaszás Lajos technikatörténeti hagyaték hamar népszerű lett: Sternberg-gramofon, Munkácsy televízió, szovjet gyártmányú kvázi sztereó rádió mellett a legendás hercegorvos, dr. Batthyány-Strattmann László legelső automobiljának fakereke és lámpája is megcsodálható volt. Közben kinyitottak a  borutca pavilonjai, a Szabadság téri színpadon fellépett a Körmendi Ifjúsági Fúvószenekar, a kőszegi BigBox, Báró és a Blues Step, majd Tímár Jani retro utcabálja után nyugovóra tértek az emberek.

Másnap a Rábánál a csónakháznak a nyári víziturizmusra történőfelkészítése volt a cél. A belvárosban pedig Rosta Géza énekes-gitáros interaktív műsora után Bon zsúr bohóc késztette álmélkodásra a legapróbbakat. A napot a szombathelyi Mokka Tribute zenekar folytatta, majd a Vodku fergeteges koncertje zárta, a tömeg sokáig ünnepelt.

A Körmendi Kulturális Központ patchwork klubja meghívására közel száz foltvarró érkezett Nyugat-Dunántúlról. Vidám, pasztell színű anyagokból összevarrt blokkokat hoztak magukkal, amelyeket a helyiek hamarosan megvarrnak és az így összeállított faliképet az Unger László Idősek Háza lakóinak ajándékozták. Az időközben viharossá vált időjárás miatt a színházterembe költözött a Tánc Világnapja, 350 fellépőt ünnepelt 5 órán át a közönség. A körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola és AMI néptánc tagozatosai, a Rábavirág Táncegyüttes és a Senior Néptáncegyüttes a szombathelyi Energy Dance Team hip-hoposaival, Erika és táncosai keleti táncosaival, a körmendi salsásokkal és a szentgotthárdi Enjoy TSE latin táncosaival többször töltötte meg a színház nézőterét a délután folyamán. Aztán jött a Szabadság téren a Sipőcz Rock Band és Dévényi Tibi bácsi. Az ötödik napon rendezték meg telt tér előtt a II. Nemzetközi Fordulatszám Fesztivált, majd rockzene zárta az eseményt. A többi között döngetett a Revans, a Zaporozsec, a Soulwave és végül a Zorall. Öt nap Európa szívében, öt nap Körmenden – jó volt együtt lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!