Körmend

2014.08.25. 08:35

Az új kenyérről, európaiságról a Rábánál

Körmend - Az 52. Szent István napi ünnepet jegyezhette fel az újkori várostörténet. Augusztus 15-19 között ezrek emlékeztek az államalapítóra.

Kozma Gábor

Öt nap vidámság, komoly momentumokkal: öt nap szórakozás, a hagyományok ápolásával. Szinte kavargott a belváros az elmúlt időszakban, amikor is Szent István királyra, az államalapításra emlékeztek. A Szabadság tér egyszerre adott helyt a bor és az étkek szerelmeseinek, a gitárpengetőknek, a játszó gyermekeknek, a motorosoknak és még sok mindennek, mindenkinek. A megnyitón V. Németh Zsolt államtitkár és Bebes István polgármester egyaránt az ünnep méltóságát emelte ki úgy, hogy mindvégig helyi értékekre utalt.

A protokoll után kezdetét vehette a programok sora, amelyből gazdagsága és sokrétűsége okán csak szemezgethetünk. Akadtak jövőt alapozó elemek is. Így a hagyományőrzők és a táncosok felvonulása, amely modernkori védjegye az ünnepnek. A Savaria Karnevál nekem azért teszik, mert egy sor helyi lakos beöltözik, napokon át rómaiként viselkedik mondta el az egyik ismert helyi vállalkozó. Gyula szerint ezt Körmenden is ki lehetne próbálni valamilyen formában, helyi tartalommal. Tény, hogy nagy tapsot kaptak városszerte a lovasok, táncosok, gólyaemberek, zászlóforgatók. A borutca is mindig hozza magát, a show része.

Kóstol a zsűri az élményétkek versenyén. Bebes István mellett Gombor László, a zsűri elnöke, valamint Gombásné Narda Ibolya és Faragó Gábor, az EGIS nyugdíjas igazgatója  (Fotó: Jámbori Tamás)

- Minden évben kitelepülök, szeretem ezt a várost - fejtegette a tősgyökeres szombathelyi vendéglátós, Fülepp Zoltán. A zárónapon Bebes István mondott beszédet a megszelidült Rába partján. Elsőként Szent Istvánra utalva a király és a kenyér ünnepnek rangot adó kettősségéről szólt. Kenyér az élet elsődleges forrása. Nem véletlenül karcolták rá a keresztet, amely ékköveink letéteményese. E sorban említendő a hit, a fohász, az erény, a hűség. Megküzdöttünk a szabad élet jogáért és azt is tudjuk, hogy nem lennénk meg Európa nélkül fordult a körében lévő német, holland, osztrák testvérvárosi delegációk tagjaihoz. Majd eképpen fejezte be mondandóját a több ezresre duzzadt tömeg előtt:

- Jöhetnek szirének, ígérgetők, külső akarnokok: tudás és elkötelezettség hiányában elbuknak. Mi megértettük a történelem üzenetét hazában és városban egyaránt: egy kis népnek a nagyhatalmi praktikák közt célja a megmaradás lehet - utalt Márai Sándorra, majd nagy taps közepette megszegte az új kenyeret.

Az 52. Körmendi napok színpompás tűzijátékkal, néptáncgálával, koncertekkel folytatódott és a késő éjszakába nyúlt, ezrek szórakoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!