Körmend

2014.10.27. 14:17

Könyvek lepték el Körmend utcáit

Nem véletlen, ha beülünk egy fő téri kávézóba, vagy várunk a vonatra különböző irodalmi művekre bukkanunk Körmenden. A köteteket haza is lehet vinni, de miután elovastuk őket, újra nyilvános helyre kell kerülniük.

Markó Petra

Fotók: Huszár Ádám

- Az Olvass Körmend mozgalommal az olvasást szeretném népszerűsíteni. A célom az,  ha valaki például vonatra vár hasznosan töltse az indulás előtti unalmas perceket - hangsúlyozza Huszár Ádám könyvtáros.

A kezdeményezés részeként a város különböző pontjain – nyilvános helyeken, padokon, iskola folyosókon, éttermekben, kávézókban - találkozhatunk az első kötetekkel. Ezekben egy matrica és a mozgalom logója van feltüntetve ezzel a felhívással: ez a könyv azért van itt, hogy belelapozz, beleolvass akár még haza is viheted, a lényeg, hogy egy másik nyilvános helyre tedd ki. A játékszabály tehát egyszerű, ha valakinek megtetszik valamelyik könyv, amire rábukkan hazaviheti, csak ne tartsa magánál, hogy kézről kézre járhasson.

Más városokban volt rá példa, hogy még egyetemi tankönyvekkel is találkoztak, amik a tanulmányokhoz jól jöttek. Huszár Ádám lokálpatriótaként szerette volna elhozni szülővárosába is a kezdeményezést, ezért készített egy facebook oldalt, és útjára indított első körben negyven kötet. Ezek között kötelező olvasmányok, nyelvkönyvek, receptkönyvek, regények vannak.

A mozgalomnak egyébként bárki részese lehet, nemcsak olvasóként, de felajánlóként is. A helyiek között többen jelezték már, hogy szeretnének csatlakozni ehhez a programhoz. Nekik nincs más dolguk, mint a kulturális központba bevinni a köznek szánt kötetet, vagy egy rövid üzenettel elhelyezni azt valahol.

Az ötletgazdának további tervei már vannak arra vonatkozóan, hogy hogy mozgósítsa a helyieket, de ezek részleteit még nem árulta el. Egyelőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!