Körmend

2014.12.01. 09:25

Egy összetartó, nagy család a néptáncmozgalom Körmenden

Körmend - A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes (BBÁ) is részt vett a vasi néptáncpanorámán, mind résztvevőként, mind rendezőként sikert aratva.

Kozma Gábor

A Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség novemberi rendezvényeinek a helyi érték és kultúra bemutatása adott apropót. A körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Korbacsics Tibor vezetésével vett részt a szombathelyi gálán, újfent bebizonyítva: a BBÁ mára országos értékké lett.

- A Vasi Néptáncpanoráma keretében megtartott konferencia, Horváth János Gedinek visszatekintő és táncszínházi műsora, a 13 együttes által bemutatott közel háromórás tánckörkép mind az értékközpontúság jegyében zajlott - mondta el az ismert körmendi táncos. Hozzá téve: bemutatták azt is, hogy Pesovár Ernő néptánckutató tudós, koreográfus életútja miként kötődött az Ungaresca táncegyüttes műhelymunkájához, amelynek következményeként a régió máig élő táncművészeti szellemisége kialakult, Az eseményen Korbacsics Tibor néma tiszteletadásra kérte fel a jelenlevőket, az élők sorából már eltávozott táncosok, adatközlők, mesterek emlékére. Azt bízvást elmondhatjuk, hogy a vasi néptánc országosan is meghatározó. Külön öröm, hogy mi Körmendről hozzá tudjuk ehhez tenni a magunkét, már évtizedek óta. Természetesen figyelünk az elődökre, követjük a jó hagyományokat. Így például tudjuk, hogy az értékek megteremtésében Lajtha László és más kutatók munkásságának is szerepe volt. Együttesen olyan időtálló, korszerű koncepciót, gondolkodásmódot, látásmódot teremtettek, amelyet tiszteletben kell tartanunk hallottuk.

A sikeres bemutató. Korbacsics Vera (takart), Korbacsics Anna, Balogh Anna (kiskirályné), Sövegjártó Júlia, Nagy Karolina. Hátsó sor: Doktor Klaudia, Laczó Zsuzsanna, Kiss Virág, Bálint Viktória (Fotó: Béri Balogh Ádám Táncegyüttes)

Az eseményen a kívülállóknak feltűnt, hogy a több száz táncos olyan, mint egy nagy család. Nem kevesen generációs táncosok, vagyis a gyerekek már, a szülők még ropják. S hogy mi is valójában ez a különleges, szép műfaj? Ezt legtalálóbban a BBÁ részéről Legáthné Gyöngyi fogalmazta meg: - Olyan világ ez, amibe ha belecsöppen az ember, rabul ejti. Tehet bármilyen kacskaringót az élete, soha nem felejtheti, amikor kisgyermekként már belé vésődik valami, amitől nem tud szabadulni. Őseink tánca, az a kultúra, ami ha tetszik, ha nem, elveszíthetetlen. Ahogy tovább vittük mi is, úgy tovább viszik a gyerekeink is. Hiszen ezért van minden, az ezerszer megkötött szalagok, a makulátlan alsószoknyák, az értéssel összeválogatott lépések, a derekakra simuló kezek, a fényesen kopogó csizmasarkok. Mind, miattunk, hogy merjünk továbbra is a régiekről álmodni, mindig jó úton járni, és örökké játszani

Korbacsics Tibor még a körmendi főiskolán ismerkedett meg a tánccal. Szakközepes érettségivel gépszerelő lett, a főiskolás diplomával gépészmérnök, de számára logikus döntés volt a tánc. Felesége és három gyermekük szintén ismert néptáncossá lett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!