Körmend

2014.12.12. 20:55

Már segíthetnek - Újraélesztést tanultak a gimnáziumban

Körmend - A Kölcsey Ferenc Gimnázium is csatlakozott a megyeszékhelyhez köthető, Szombathely, a segítés városa programhoz. Ennek kapcsán az intézményben a diákoknak Nagy Tamás és Németh Dániel mentőtisztek újraélesztési bemutatót tartottak.

Markó Petra

Jó pár éve tűzte ki célul a szombathelyi városvezetés, hogy Szombathely legalább 30 ezer olyan ember legyen, aki bármikor tud segítséget nyújtani szívleállás esetén. Szombathelyen eddig már huszonkétezren sajátították el a reanimációt. Most a megyeszékhely határain átlépve, Körmenden is nőtt az életmentő beavatkozást elsajátítók száma.

A gimnázium tornatermében mindenhol ambubabák hevertek a közelmúltban, a gyakorlati oktatást azonban egy kisfilm vetítése előzte meg, amelynek segítségével bepillantást nyerhettek a fiatalok abba, hogy egy váratlan szívroham esetén mi a teendő.

Az oktatás során a diákok elsajátították, hogy először is ellenőrizni kell a légzést, és amennyiben az nincs, akkor szívmasszázst és szájon át történő lélegeztetést kell alkalmazni a mentők kiérkezéséig.

Ezzel az iskola tanulói teljesítették is a küldetésüket: sikerült megtanulniuk a legfontosabbakat, amelyekre bármikor szükségük lehet az életben.

Az újraélesztéshez egyébként óriási lélekjelenlét kell, de – és ezt tapasztalatból mondom –, ha elsősegélynyújtásról van szó, akkor valahonnan váratlanul előtör belőlünk egy ösztön, aminek segítségével akár életeket is meg tudunk menteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!