Körmend

2015.03.25. 19:45

Miniszterelnökségi látogatás Körmenden

Körmend - Bebes István polgármester meghívására a hét elején, kedden, Sárváry István helyettes államtitkár és Romhányi Péter főosztályvezető rövid látogatást tett a városban.

Kozma Gábor

Ennek apropóját az adta, hogy az elmúlt hetekben napvilágot látott Nemzeti Kastélyprogram, melyben számos, a körmendinél jóval kisebb volumenű műemlék kastélyépület vár felújításra. Miután a városvezetés évtizedes szándéka a Batthyány-kastélyegyüttes hasznosítása, ezért fejlesztési elképzeléseivel megkereste a Miniszterelnökséget is.

L. Simon László politikai államtitkár válaszlevelében biztosította az önkormányzatot a fejlesztés szükségességéről és megjelölte helyettes államtitkárát az operatív szintű egyeztetések lebonyolítására. Ennek keretében létrejött találkozón a miniszterelnökségi partnerek megismerkedhettek a körmendi fejlesztési elképzelésekről, melyek a Batthyány-család szellemi örökségére épülnek. Az önkormányzat a tudomány, a vallás, a történelem és a turizmus adott szegmensein keresztül a helyi gazdaságra építve nyitott térré kívánja formálni a kastélyegyüttes zárt tömegét, különböző kulturális programokon keresztül megszólítva az itt élőket és az  idelátogató turistákat.

A tárgyalótermi beszélgetésen túl a helyettes államtitkár és munkatársa rövid sétát tett a kastély főépületében és a levéltár épületében. A helyszíni bejárás során Móricz Péter múzeumvezető kalauzolásával a jelenlegi állandó kiállítási dokumentumokon keresztül bepillantást nyertek a vendégek a korabeli Batthyány család életébe, a levéltári anyagok egy részébe, valamint a körmendi Vasparipásokról szóló gyűjteménybe. A látogatás végén a fejlesztési elképzelések kerültek szóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!