Körmend

2015.04.20. 06:04

A munkahelyet védik, pénzhez juthatnak a kisvállalkozások

Körmend - Az önkormányzat rendelet alkotással is segíti a helyi mikro-és kisvállalkozásokat. Támogatva a munkahelyteremtést és megőrzést.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester képviselő-testületi ülésen ismertette a szabályozás előzményeit, utalva rá, hogy az önkormányzat még 2006-ban alkotott rendeletet a helyi vállalkozások támogatásáról. Akkor ez még a nagyvállalkozások kezdeményezésére, a megyei szinten is jelentős beruházások ösztönzéseként, a nagyobb létszámot foglalkoztató cégek számára volt elérhető. - Az önkormányzat számára akkor is a foglalkoztatás növelése volt a cél, mely most is a fő mozgatórugója az új rendeletnek. Az eltelt időszakban átrendeződött az ipar szerkezete és a foglalkoztatás támogatásának rendszere is, sokkal hangsúlyosabbá vált a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása - mondta el a városvezető.

Hozzá téve: időközben változott az uniós direktíva, ezért új rendelet megalkotása vált szükségessé. A támogatáshoz azonban több feltételnek is meg kell felelni. Főleg a városban működő, vagy újonnan székhelyet, telephelyet létesítő vállalkozások jöhetnek szóba, melyek megfelelnek az uniós előírásoknak. A pozitív elbíráláshoz vállalni kell, hogy legalább 3 fő részére teljes vagy részmunkaidős keretben létesítenek (új) munkahelyet, melyet legalább két évig fenn is tartanak a vállalkozók.

Az új munkahelyek létfontosságúak ahhoz, hogy a fiatalok a városban maradjanak. Képünkön két Rázsó szakiskolás, a 2/12/2. osztályos Veidinger Krisztián és Varga Szabolcs a forgácsoló műhelyben egy korszerű marógépen dolgozik
Fotó: Klemencsics Sándor

- További feltételként szerepelt a tervezetben, hogy legalább 25 millió forint értékű beruházás valósuljon meg, s a támogatási szerződés megkötésétől számított harmadik évben érje el az iparűzési adóalap a 30 milliót. Vagyis működő vállalkozás esetén 30 milliós növekedésnek kell bekövetkeznie a harmadik évben - hangzott el a testületi ülésen.

Az új szabályozás szerint támogatható lesz a vállalkozások ingatlan megvásárlása, felújítása, a foglalkoztatott létszám növelése, a különböző beruházások. A kedvező döntéshez szükséges, hogy a vállalkozás, beleértve jogelődjét is, székhelyét, vagy telephelyét 10 éven belül nem szüntette meg a városban. Vidéki telephely esetén pedig nem csökkentette a foglalkoztatást Körmenden úgy, hogy egyidejűleg a vidéki telephelyen növelte azt. Átlátható szervezetnek kell lennie, nem állhat csőd- vagy felszámolási eljárás, végelszámolás alatt sem. Kizáró ok az önkormányzattal és annak költségvetési szerveivel l szembeni tartozás, helyi adótartozás. Valótlan adatközlés, az önkormányzattal kötött szerződés megsértése, vagy hibás teljesítése szintén kizárja a támogatás igénybevételét.

Nem újdonság a kisvállalkozások támogatása, ám az uniós összegek elköltése sokszor nem felelt meg az előírásoknak. Az EU szigorított, olyan feltétel rendszert dolgozott ki, amely elszámoltatja a támogatásra jogosultakat. Ez a korrupció ellenében is hatásos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!