Körmend

2015.06.15. 12:48

45 éve énekelnek - A vegyeskar Körmend kulturális értéke

Körmend – Negyvenöt évvel ezelőtt alakult a Körmendi Városi Vegyeskar. Az évforduló kapcsán a kórus hangversenyt rendezett, amelyen vendégszereplők is felléptek.

Kozma Gábor

Az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola és a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai mellett a muraszombati kórus is énekelt. A szlovének azért jöttek el, mert szinte a kezdetektől baráti viszonyt ápolnak a körmendiekkel. A jubileumi rendezvényen Bebes István polgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a negyvenöt esztendő jelentőségét és a Városi Vegyeskar meghatározó szerepét a város kulturális életében. Ezt követően a muzsikáé volt a főszerep, a műsorban klasszikusok és modern feldolgozások is felcsendültek, a kórusokat Sabáli László kísérte zongorán. A zene mellett egy műsorszám erejéig tánc is került a programba, a TánCentrum AMI tanulói, Kocsis Luca és Domina Máté tették még színesebbé a jubileumi eseményt. A körmendi Városi Vegyeskar története negyvenöt évvel ezelőtt kezdődött, ekkor alakult ugyanis a kórus, többnyire pedagógusokból. Az alapító karnagy Hajna Rezső zeneiskolai tanár volt, aki két éven át vezette a kórust, munkáját Fejérvári Benedek segítette, aki akkoriban a Zeneiskola igazgatója volt. 1972-ben az énekkar vezetését Faragó János a Kölcsey Utcai Általános Iskola hajdani énektanára vette át.

Ebben az időben a kórus 27 tagból állt, a pedagógusokhoz zenekedvelő ipari dolgozók, önálló iparosok is csatlakoztak. A vegyeskar állandó zongorakísérője ekkor lett Sabáli László, aki napjainkig segíti a kórus munkáját. Sabáli Lászlóné, a vegyeskar jelenlegi vezetője 1982-ben került a kórus élére. Ennek már 33 esztendeje, és furcsa véletlen, hogy a kórus jelenleg pont ennyi tagot számlál. A vegyeskar repertoárja a 80-as évektől gyorsan bővült, mára közel ezer mű szerepel benne a reneszánsztól egészen napjainkig. Az utánpótlás problémája az egyik legégetőbb, hiszen kevés a fiatal, inkább idősebbek szerepelnek e kórusban. Ezért nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlásra, várják az ifjabb korosztályok tagjait. A jelenlegi énekkarban vannak olyanok is, akik az alapítás óta kórustagok, például Mogyorósi Gézáné és Gueth Lajosné. Szintén a 70-es években lépett az énekkarba Dalos Éva, Mándli Éva és Bujdosóné Papp Ildikó. A jelenlegi kórusban huszonnégy nő és kilenc férfi szerepel. Az elmúlt évtizedek alatt a körmendiek jártak Svájcban és Lengyelországban is, de a legtöbb vendégszereplésük Szlovéniában és Ausztriában volt. A kórus állandó résztvevője a városi ünnepségeknek, emellett emlékeznek a Boldog hercegorvos, dr. Batthyány-Strattmann László születésének és halálának évfordulójára. 2003. január 22-e jelentős dátum az énekkar életében, hiszen ekkor volt az ősbemutatója Sabáli László Körmendi Batthyány miséjének. Az eseményen a híres történelmi család leszármazottjai is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!