Körmend

2015.10.21. 14:25

Megújítanák az I. világháborús emlékművet Körmenden – Tisztításra, renoválásra pályázik a város

Körmend – Tavaly sikertelenül pályázott az önkormányzat az I. világháborús emlékmű felújítására. Most újabb lehetőség nyílt.

Bakos Ágnes

– A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében írt ki pályázatot – közölte Bebes István polgármester.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a nagy világégés történéseire emlékeztető létesítmények rendbetételére, renoválására, helyreállítására ad forrást.

Sürget az idő, ezért a körmendi pályázat benyújtásáról rendkívüli ülésen döntöttek a képviselők.

A polgármester emlékeztetett: a körmendi emlékmű Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása, melyet 1927-ben lepleztek le. Felső részén az első világháborúban hősi halált halt 242 körmendi lakos neve olvasható. A II. világháború után a szobrot többször elmozdították eredeti helyéről. 1990-ben talapzatát megemelték és kiegészítették a II. világháború harcterein, a koncentrációs táborokban és a bombázások során elhunyt körmendi lakosok neveivel, valamint ekkor állították fel jelenlegi helyére, a Hősök terére. Most 328 név található az emlékművön.

Első körben az emlékmű tisztítására pályázik a város, majd a renoválásra is juthat pénz, hiszen a keret a forráskimerülésig áll a pályázók rendelkezésére.

Most 2 millió forint támogatást remél az önkormányzat, az ehhez szükséges, mintegy 1,1 millió forintos önerőt megszavazták a képviselők, az idei költségvetés terhére.

– A szándékunk az, hogy a nagy háború áldozatainak körmendi emlékműve méltó módon kerüljön felújításra – szögezte le Bebes István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!