Körmend

2016.08.08. 12:26

Hitelt venne fel a körmendi önkormányzat

Másodjára módosították az idei költségvetést a képviselők. Támogatásokról döntöttek, egy nagyobb hitelt is felvennének.

Kozma Gábor

Második alkalommal módosították az idei költségvetési rendelet. Bebes István polgármester indokul elmondta, hogy az idei központi költségvetés támogatása a 2015. december havi bérkompenzációt már tartalmazza, ezért 1 milliárd 285 millió forinttal csökkenteni kell. Mégpedig az önkormányzat gazdálkodási tartaléka terhére. - A 2016 májusára, júniusára kapott bérkompenzáció 2,1 milliárd forint, a kiegészítő szociális ágazati pótlék 2,9 milliárd, amely összegekkel az önkormányzat működési támogatása nő - húzta alá. - A kiadási oldalon a személyi juttatás és járulékai előirányzata növekedett.

A könyvtári érdekeltségnövelő támogatásra az önkormányzat szintén milliós összeget kapott, ezzel nő az önkormányzat kulturális  feladatinak támogatás-előirányzata, valamint a gazdálkodási tartalék. Az eredeti előirányzatként tervezett vis maior támogatás az államháztartáson belül átvett támogatások között van. A tényleges támogatás 3,1 millió, amelyet felhalmozási célú támogatásként kapott az önkormányzat - ismertette a főbb számokat a polgármester. Aki szólt az egyes részterületekről is, köztük a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtárról, amely a közfoglalkoztatáshoz kapott 1,2 milliót.

 

Fiatalok iskolai vetélkedőn a városi könyvtárban. A kulturális intézményt is érinti a költségvetés második módosítása 
Fotó: Jámbori Tamás

A pénzt a személyi juttatás előirányzatának növelésére a munkaadót terhelő járulékok előirányzatának növelésére fordítják. A tavalyi pénzmaradvány a városgondnokság esetében 6,4 millió forint, ez a működést segíti. A Körmendi Kulturális Központ 2015. évi maradványa 2,3 millió forint. Kiadási oldalon a közművelődési terület dologi kiadás előirányzata 850 ezer forinttal, a beruházás kiadás előirányzata 157 ezer forinttal nő.

A könyvtári szakterület dologi kiadás 283 ezer forint, a múzeumi dologi kiadás előirányzata pedig 300 ezer. A testület leszögezte: a változtatások szükségesek, mert sok a pályázat, és azok előrehaladása módosíthatja a korábbi előirányzatokat. Az ülésen szó esett kormányengedély iránti kérelem benyújtásáról is. Indoka: az önkormányzat hitelt kíván felvenni a Bartók lakótelep 5. számú házának felújításához (az épület már korábban elhíresült egyes lakók felelőtlen, nagy károkat okozó magatartása miatt).

Bebes István polgármester az ülésen kifejtette, hogy saját erőből az önkormányzat nem tudná megoldani az épület teljes felújítását, ezért szükséges 65 millió forintnyi hitel felvétele. Hangsúlyozta: az önkormányzat a 65 milliós hitelt 3 év alatt tervezi visszafizetni az adósságot keletkeztető ügyletekről hozott határozat szerint. A stabilitási törvény szerint az önkormányzatnak kormányengedélyt kell kérnie a hitel felvételére, az engedély megszerzéséhez pedig kérelmet kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!