Körmend

2016.08.20. 11:32

Van itt minden mint Körmenden

Körmend - Hat napos fesztivállal ünnepeli Körmend a nyarat, a jó időt és leginkább a jó kedvet, az együttlétet. A hadijátéktól, a vasútmodellekig, a fotó kiállítástól a gasztronómiáig tart a programsorozat palettája.

Turbók Attila

- Fontos, hogy megmaradtunk, fontos, hogy együtt vagyunk – többek között ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a Nemzeti Ünnepet péntek este Bebes István, körmendi polgármester. A városvezető maga is elismerte, egy évek óta népszerű program közepén járt a város pénteken, amikor a hat napos Körmendi Napok több kiemelt rendezvénye zajlott.

Már az ünnepi köszöntő előtt is találkozhattak a helyiek a Bereki Bárkás Egylet Egyesület csónakosaival és többek Közt Wichmann Tamással, ám a csónakosok péntek este az Új Kenyeret is elhozták Szent István ünnepére a Rába partra.

Ott azonban ezt megelőzően még csata hangjaitól volt hangos a part.

A Körmeni Napok egyik kiemelt eseménysorozata a Batthyány Lovas Bandérium által gründolt hagyományőr rendezvény, ahol Vas Vármegye Vitézlő Rendjének tagjai, a sárvári Nádasdy Bandérium, a Kőszegi Darabontok és a házigazda, kiegészülve a csobánci Gyulaffy Bandériummal nagy sikerű felvonulást, majd hadijátékot tartott. Utóbbiban egy történelmi eseményt, az 1641-es Igali Portyát elevenítették fel a hagyományőrök.

Melléklet: Az igali portya.

„375 évvel ezelőtt, 1641. február 1-jén a dunántúli főkapitány magyar serege lecsapott a somogyi Igal palánkjára és azt elpusztította.

Gróf Batthyány Ádám vezetésével Tapolcáról indult meg a dunántúli magyar végházak népeinek egybegyűlt serege, hogy a török és szerb portyázásokat megbosszulja. Ugyancsak a befagyott Balatonon keltek át (akárcsak 54 évvel korábban elődeik a nevezetes koppányi portyán) és a 4-ezer fős magyar sereg Igal palánkja ellen indult, melyet békeidőben – de a tiltó rendelkezések ellenére épített az ellenség.

A pénteki programok előtt azonban már számos rendezvény várta a körmendieket és a környékbelieket, fotókiállítások, vasúti makett kiállítás, színházi előadás színesítette a Körmendi Napokat. A program az „eget is színesítette" mégpedig péntek este a tűzijátékkal. Tudni kell, hogy a körmendi tűzijáték a rendszerváltásig az ország egyik különleges ilyen rendezvénye volt, hiszen a fővároson kívül csak a vasi városban rendeztek ilyen programot, nem mellesleg az első évben, 1963-ban még a budapestit is megelőzték.

Borutca és gasztronómia, utóbbi majd jobban vasárnap várja továbbra is a Körmendi Napok vendégeit, esténként pedig jó kedvhez szól a jó zene a borutca elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!