Körmend

2016.11.14. 16:50

Arra intenek, hogy a szétesett családokban hiábavaló minden nevelési kísérlet

Körmend - Jubilálnak a helyi Kolping Családnál. A 25 éves vallási szervezet fontos szerepet tölt be a város életében.

Kozma Gábor

Évfordulós ünnepséget tartottak a Körmendi Kolping Családnál, amely negyedszázaddal ezelőtt alakult meg. Tagjai az évfordulót egész napos programmal köszöntötték nemrég a helyi Szent Erzsébet-templomban és a Kolping Házban. Szentmisével kezdődött a Kolping-nap, a szertartást dr. Gyürki László pápai prelátus, nyugdíjas plébános és Németh Zoltán körmendi plébános koncelebrálta. A szentbeszéd elején dr. Gyürki László kijelentett, hogy az ünneplés célja kettős, hiszen emlékezni és hálát adni jöttek össze a hívek a templomban. Szent II. János Pál pápa 1991. október 27-én avatta boldoggá Kolping Adolfot, és december 1-jén már meg is alakult a Körmendi Kolping Család, melynek elődje az 1895. július 14-én létrejött Katolikus Legényegylet volt. Az egyesület nevében azért szerepel a család szó, mert Boldog Kolping Adolf úgy vélte, hogy a család a társadalom lelki megújulásának alapja.

A körmendi Kolping-nap végén kiállítást nyitottak a plébánián Fotó: Bedőcs Gyula

- A családdal találkozik az ember életében először, és ez az, aminek a kezét elengedi a halál pillanatában - hangzott el egy lényegi megállapítás. - Boldog Kolping Adolf nagyon szerette a kánai menyegzőről szóló történetet, mert Isten nem sajnálja az emberektől az örömöt, inkább hozzásegít ehhez, hiszen nem véletlenül Jézus is éppen egy lakodalomban kezdte földi szolgálatát. A házasság a legszebb dolog, amit Isten teremtett. A család lehet a legnagyobb boldogság és a legnagyobb boldogtalanság helye is. Ez utóbbi a legnagyobb szerencsétlenség, ami egy embert csak érhet, mert ez a szív legmélyéig hatol. Ferenc pápa kijelentette, hogy jelenleg világméretű háború folyik a Sátán részéről a családok tönkretételéért, és ezt rengeteg férfi és nő bizonyíthatja, de a válások árát a szülőkön kívül leginkább a gyermekek fizetik meg. A szétesett családokban aztán sokszor hiábavalónak bizonyul minden nevelési kísérlet - hangsúlyozták a jubileumon.

Elhangzott: a Körmendi Kolping Család az elmúlt 25 évben összetartó erőt jelentett a tagok számára a havi összejövetelekkel, Szentírás-olvasásokkal. Ugyanezt szolgálták a zászlószentelések, a fatimai ünnepség, a közös lelkiségi napok, a testvérvárosi kapcsolatok, zarándoklatok, a fiatalok részvétele az ifjúsági találkozókon. - Számos előadás hangzott el, és kiállítások is nyíltak. Az oltáriszentséget méltó módon ünnepelték úrnapján. Népszerű rendezvénnyé vált a kolpingosok bálja, feldíszített csónakjaik rendszeresen részt vesznek az augusztus 19-i csónakfelvonuláson - emelték ki, majd dr. Gyürki László Isten áldását kérte a következő 25 évre.

A szentmise után Bánhidy Vajk és a körmendi származású Soós Viktor Attila történészek tartottak előadást a Kolping-mozgalomról, annak időszerűségéről. A tartalmas nap folyamán érdekes kiállítást nyitottak Kolping-élet Körmenden címmel a plébánián lévő Kolping Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!