Körmend

2016.12.26. 18:20

Díszpolgár lett Leena

Körmend - Díszpolgári címmel ismerték el a finn Leena Wlasoff munkásságát a testvérvárosi kapcsolatok kiépítéséért.

Kozma Gábor

Vastaps fogadta Bebes István polgármester azon bejelentését a városünnepen, hogy a magyar-finn, ezen belül is a Körmend-Heinavesi testvérvárosi kapcsolatokat nagyban erősítő és ápoló Leena Wlasoff Körmend új díszpolgára. Leena a városában működő finn-magyar baráti társaság vezetője, s ezenkívül számos társadalmi tisztséget is betölt. Személyesen nem lehetett jelen a díszpolgári cím adományozásánál, de lapunknak szívesen nyilatkozott.

Leena Wlasoff gulyásfőzésre készül társával, Martti Issakainen egyesületi elnökkel Körmend testvérvárosában, a finn Heinavesiben. Mindehhez dukál a magyar nemzeti lobogó Fotó: Nordpress

- Meglepődtem és nagyon boldog voltam! Ugyanis ez a titulus számomra óriási érték. Körmendet mindig a második otthonomnak tekintettem, és most nagyszerű, hogy hivatalosan is díszpolgára lettem. A családom velem örült, ők is jártak már a Rába-parti városban, és nagyon élvezték. Ez a cím még jobban inspirál arra, hogy még többet dolgozzak a két város közötti kapcsolat jobbá tételén és változatosságán - fogalmazott. Aztán a testvérvárosi kapcsolatok kiépítése került szóba. - A barátság Körmenddel 1987-ben kezdődött, mégpedig egy kóruslátogatással. Aztán beindult a gépezet, családok találtak egymásra, barátságok szövődtek, és kitárult a világunk egymás számára. Sok segítséget kaptunk ezekben az években a körmendi baráti társaságtól. Azt mondanám, hogy a kapcsolatunk nagyon egyszerű. Nyíltan tudunk beszélni mindenről, nagyon jó barátok vagyunk. Társaságunk szervez minden Magyarországgal kapcsolatos rendezvényt, köztük koncerteket, kiállításokat, előadásokat. Különösen nagy népszerűségnek örvend a főzőtanfolyamunk, ugyanis a finnek szeretik a magyar konyhát és a magyar borokat- nevet fel. - Több évtizede Finnországban a legnagyobb tételben árult fehérbor a Magyar Bor névvel és címkével ellátott ital. A népszerűség oka inkább az, hogy olcsó, nem is annyira a minőség - mondja. Leena a gondokat sem hallgatja el. Ezek közé sorolja, hogy a fiatalokat a hagyományos módokon már lehetetlen megszólítani.

- Ez borzasztóan nehéz feladat, és rengeteg munkába kerül. Ugyanis a hagyományos működésű társaságok egyszerűen nem érdeklik a fiatalokat. Magyarország sajnos nem a finn ifjúság legkedveltebb helye. Ők inkább Londonba, Berlinbe, Barcelonába utaznak. Ugyanakkor az elmúlt években Budapest is elkezdte érdekelni ifjainkat. Most elsődleges cél, hogy megpróbáljunk a középiskolások köréből Magyarország iránt érdeklődő fiatalokat találni. Az AlteRába rockfesztivál például egy kiváló lehetőség és ok lehet arra, hogy Körmendre csábítsa a finn ifjakat - mondja a szőke hölgy, akit lenyűgöz Körmend történelme, régi épületei. - A magyar életvitel különbözik a finnekétől, a tempó sokkal gyorsabb, sietősebb, de ez teljesen megfelel nekem. Ugyanis nagyon szeretem a pörgést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!