Körmend

2016.12.12. 18:05

Küzdelem a drog ellen

Körmend - A bűnmegelőzésről volt szó az önkormányzati szakbizottság ülésén. Megállapították: stabil a közbiztonság.

Kozma Gábor

Lakossági fórumon számoltak be a rendőrség munkájáról, a rendezvényen részt vett még a katasztrófavédelem, a polgárőrség és a népegészségügy képviselője is. Bebes István polgármester köszöntőjében hangsúlyozta a hatóságokkal való együttműködés fontosságát a lakosság biztonságérzete érdekében. A városvezető mindig is fontosnak tartotta a széles körű tájékoztatást és azt, hogy a nagy átmenő forgalom ellenére se legyen a város az utazó bűnözők egyik megállója.

Dr. Koncz Gabriella, a körmendi rendőrkapitányság vezetője elmondta: a betörések visszaszorulóban vannak, viszont dobogón állnak a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények. Hangsúlyozta azonban, hogy a megfékezés érdekében folyamatosan tesznek lépéseket Fotó: Jámbori Tamás

A fórumon elsőként dr. Koncz Gabriella, a Körmendi Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatott. Mint mondta, illetékességi területükhöz 62 település, három város, két járási székhely és 122 kilométer hosszú határszakasz tartozik. Aláhúzta: folyamatosan csökken a bűncselekmények száma a körmendi térségben. Kirívó esemény nem történt, köszönhetően annak, hogy olyan rendőri jelenlét van a településeken, amellyel elriasztják a bűnözőket. Az élen továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények állnak, a betörések visszaszorulóban vannak.

Dobogós helyen állnak a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, bár a drogfogyasztás visszaszorítása érdekében folyamatosan tesznek lépéseket. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az idősebb korosztály a régi szerekhez nyúl. Így marihuánát, extasy-t és speed-et fogyasztanak. A fiatalabbak körében napi probléma a dizájner drogok használata. Ezek beszerzéséhez pedig akár kisebb lopások elkövetésére is képesek.

A jelenlévők megtudhatták: folytatódik a lakosság szubjektív biztonságérzetét növelő program, ami a településen hozta a várt eredményeket. Mindemellett rendezvénybiztosításban is helytáll a rendőrség, és az illegális migrációval kapcsolatos feladatokat is ellátják. Ezzel összefüggésben hangzott el, hogy a városban száz kamera is ügyel a rendre, figyeli a forgalmat. Képesek rendszámleolvasásra, így az utazó bűnözők dolga megnehezül.

Az is elhangzott, hogy a balesetek száma az előző évhez képest nőtt. A kapitányságvezető szerint ebből a szempontból is fontos a rendőri jelenlét. A közlekedési morált erősíteni kell, és az autósoknak is nagyobb önfegyelemre lenne szükségük. A fórumon a lakosság védelmét szolgáló tanácsok is elhangzottak.

Például hogy miként kerülhetők el az internetes, telefonos csalások, mire figyeljenek az egyedül élő, idős emberek, továbbá a fűtési időszak veszélyei is témát adtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!