Körmend

2017.05.29. 17:50

Májusfa-kitáncolás: kétszázötvenen ropták a körmendi kastély udvarán

250 táncos adott látványos és emlékezetes műsort a Rába-parti településen május 27-én, szombaton délután a kastélyudvarban, amikor idén immár 46. alkalommal rendezték meg a hagyományos májusfa-kitáncolást.

Markó Petra

A rendezvény a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttessel egyidős. A Béri Balogh Ádám néptáncegyüttest 1968-ban alapította meg a körmendiek "Pali bácsija", Pintér Pál. Ennek köszönhetően alakultak ki testvérvárosi kapcsolatok Fürstenfeld és Roznov pod Radhostem városokkal. Az ő, illetve az első művészeti vezető, Antal László nevéhez fűződik a májusfa-kitáncolás elindítása is. Szerettek volna egy olyan alkalmat, ahova jó magyar szokás szerint vissza tudják hívni azokat az együtteseket, amelyek vendégül látták őket.

A szervezésben azóta a Nyugat-Magyarországi Tánc-szövetség is jelentős részt vállal.

A rendezvényre minden évben a hagyományokat tisztelve - ahogy most is - május utolsó hétvégéjén kerül sor.

A népszokáshoz minden második évben koreográfiai verseny is kapcsolódik, amikor is a táncosok neves zsűri előtt mutatják be egy-egy koreográfus versenyszámát. A legjobb produkciók pedig továbbjuthatnak a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség Területi Antológiájára.

Látványos produkciókkal búcsúztak a májustól
Fotó: Jámbori Tamás

Ez idén pont nem volt, de ennek ellenére a felnőtt-, az ifjúsági és gyermek-, továbbá a szenioregyütteseknek néptánctalálkozót hirdettek. Erre 11 néptánccsoport jelentkezett - tudtuk meg Korbacsics Tibortól, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Közhasznú Kulturális Egyesület vezetőjétől. A fellépők között szerepelt a csehországi Radhost Táncegyüttes, valamint több hazai néptánccsoport is képviseltette magát.

Ők a gálán különlegesebb koreográfiákat mutattak be az érdeklődőknek a kastélyudvarban.

A rendezvényen Bebes István, Körmend polgármestere köszöntötte a generációkon átívelő táncos nemzedéket.

Május utolsó hétvégéje fontos a város és fontos a néptáncosok életében is Körmenden. Az évtizedek alatt a májusfa-kitáncolás jól beépült a városi rendezvények sorába, és szeretnék, ha a hagyomány a következő években is folytatódna.

A néptánc mellett színes kísérőprogramok is várták az érdeklődőket a Rába-parti városban már kora délután. A kirakodóvásár, az ügyességi vetélkedők, kézműves-foglalkozások, a hétpróba és a mesterségek udvara csak néhány elem ezek közül, de az idei esztendőben a Vas Megyei Értéknap is beépült a programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!