Körmend

2015.08.10. 06:51

Az egyház és az új hullám - a kanadai katolikus egyházról

Körmend - A kanadai katolikus egyházról tartott izgalmas előadást Kürnyek Róbert lelkész keresztény fiatalok előtt.

Kozma Gábor

- Fejlődés, krízis és válaszok Chris helyett Holyday? - adta meg az alaphangot a fiatal egyházi férfiú, aki a kanadai helyzetről tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) körmendi csoportja előtt. Egyebek között arra kereste a választ, hogy van-e mit tanulnunk a tengeren túli egyháztól. A program elején Vilics Eszter olvasott fel gondolatokat a Szentlélekről, majd az előadó kifejtette: még 2010-ben az ottawai katolikus magyarok azzal a kéréssel fordultak a magyar püspökökhöz, hogy küldjenek ki magyar lelkészt. A meghívásra dr. Veres András szombathelyi megyés püspök válaszolt, aki kettős feladattal küldte ki három évre Kürnyek Róbertet. Részint, hogy folytassa doktorandusz tanulmányait az ottawai Szent Pál Egyetemen, másrészt végezzen lelkészi szolgálatot.

- Kanada a Föld második legnagyobb országa, lakosságának 67 százaléka keresztény, a keresztényeknek pedig csaknem a fele római katolikus. A katolikusok többsége francia anyanyelvű - mondta el Kürnyek Róbert, majd hozzátette: hosszú évek óta tartó tendencia, hogy csökken a keresztények száma, egyre többen utasítják el a tradicionális egyházakat. A csökkenés oka szerinte a jóléti társadalom és a nyugati kultúra. - A katolikus egyház iskolákat, médiumokat, kulturális és sportintézményeket tart fenn. Az ország 13 tartományából hétben működhetnek párhuzamosan állami és katolikus iskolák. A katolikus iskolákban sokkal magasabb az oktatás színvonala, mint az államiakban, ezért sokan a beíratás előtt kereszteltetik meg a gyerekeiket, csakhogy katolikus iskolába járhassanak - fogalmazott. Kanadában sokrétűek a templomi közösségek, fontosak a tradíciók, sokszor vállalnak önkéntes munkát.

- Jó lenne átvenni missziós lelkületüket, bazárokat, bálokat rendeznek. Erős a radikális feminizmus, viták zajlanak olyan morális tanításokról, mint az abortusz, a fogamzásgátlás, a homoszexualitás. Ezekben a kérdésekben a hivatalos egyházi állásfoglalástól eltérő, enyhébb véleményeket fogalmaznak meg. A fővárosban, Ottawában 3 ezer magyar él, nagy részük nem akar semmilyen hazai kapcsolatot. Az ottani magyar katolikusok többsége számára az egyház a magyarságról és nem a hitről szól.

A lelkész szerint érdemes lenne átvenni a kanadai katolikusoktól, hogy jól használják a tulajdonukban lévő médiát. A püspökök bátran állást foglalnak társadalmi kérdésekben, az állami ünnepségek imádsággal kezdődnek és fejeződnek be. Az Istenről való beszéd része a hétköznapoknak. Az viszont kissé bizarrnak tűnik, hogy a Christmas (karácsony) szót a Christ (Krisztus) miatt a Holyday (ünnep) szóra akarják változtatni, hogy ne sértsék a más vallásúakat, holott őket ez egyáltalán nem zavarja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!