Körmend

2015.02.27. 16:31

Az egyházüldözés áldozataira emlékeztek a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban

Körmend - A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán tartottak beszélgetést a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban csütörtökön délután. Az egyházüldözésről és az áldozatokról esett szó.

Bajdó Bettina

Laczó Tamás, a Kölcsey Ferenx Gimnázium igazgatója elmondta, hogy 1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. Nyolc évet töltött fogságban. Az Országgyűlés 2000-ben elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Körmendi Gimnáziumi Öregdiákok Egyesület az emléknap alkalmából beszélgetést szervezett Az egyházüldözés és áldozatai a kommunista diktatúrában címmel csütörtökön 17 órától a gimnázium galériájában.

Hozzátette: minden évben figyelmet fordítanak arra, hogy olyan öregdiákokat hívjanak meg az iskola rendezvényeire, akik kiemelkedő, példaadó hivatást választottak. A mostani beszélgetésre Nagy Gábor József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, a Hitel szerkesztője és Soós Viktor Attila történész, hittanár, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja kapott meghívást. Az emléknapon nem volt kötelező részt venni, mégis szép számmal jelentek meg diákok, tanárok és érkeztek a városból is érdeklődők.

Balról Nagy Gábor, Laczó László és Soós Viktor

Az igazgató kiemelte: főként a Brenner- és a papgyilkosságokról volt szó, ezek irodalmi vonatkozásairól. Úgy érezte, hogy erről beszélniük kell azon túlmenően, hogy minden évben megemlékeznek az áldozatokról, valamint a tananyag része is. Laczó Tamás szerint fontos, hogy a diákok halljanak a rémtettekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!