Körmend

2014.02.23. 13:45

Bajnai: A posztszovjet Orbánisztán fővárosa Felcsút

Körmend - Áprilisban döntenünk kell, merre tartunk, Ausztria vagy Ukrajna felé - mondta Bajnai Gordon fórumán.

Vadas Lucia

Mintegy százötven fős közönség előtt beszélt Körmenden Bajnai Gordon, az Együtt – PM Szövetség vezetője, korábbi miniszterelnök.

Bajnai Gordon, az Együtt – PM Szövetség vezetője a Battyány-kastély színháztermében beszélt. Fotó: Szendi Péter

A jelölőgyűlést Wrzava Pál, az Összefogás egyéni országgyűlési képviselőjelöltje nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a civil életből érkezett, és a választásig hátralévő időben a körzetéhez tartozó mind a 127 településre el fog menni.

„Köszönöm, hogy itt vannak, hogy Magyarország következő kormányát támogassák" - ezzel indította beszédét Bajnai Gordon, és lesétált a színpadról, hogy közelebb legyen hallgatóságához.

Magyarország négy éve egy zsákutcába megy befelé, ezen kell fordítani. Április 6-án nem azt kell eldöntenünk, hogy a jobb- vagy a baloldal kormányozzon, Magyarországnak idén jövőt kell választania, mondta Bajnai.

Milyen országot épít ma Orbán Viktor? Egy posztszovjet utódállamot, Orbánisztánt, amelynek Felcsút a fővárosa. Az Összefogás politikusa úgy fogalmazott: Orbánisztán térképén egy települést kell pirossal bekarikázni: Paksot.

Ez az ügy pontosan mutatja azt a hagzugságot, amit a kormány művel. Egy kis baloldali humor: a beruházás azért kapta a Paks II nevet, mert az onnan kijövő áram kétszer olyan drága lesz, mint a mostani.

Komolyra fordítva a szót: Paks kapcsán lelepleződött a rezsihazugság; a 3000 milliárdos hitel kapcsán kiderült, nem volt igaz az államadósság ellen vívott harc; a sokat hangsúlyozott függetlenséget is feladta Orbán Viktor. Föladták, letérdeltek - jelentette ki Bajnai Gordon.

Az orosz hitelt unokáink is fizetni fogják, és az, hogy kinek tartozunk, azt jelenti, hogy hova tartozunk. Képletesen szólva: Ausztria vagy Ukrajna legyen az irány? Erre fogunk szavazni tavasszal.

Az Összefogás kormánya véget vetne a megosztottságnak, és reális számban ígér új munkahelyeket (négy év alatt negyedmilliót). Az „ország jövőjének rendbe rakásához" mindenekelőtt megreformálnák az oktatást: a Klebelsberg központot azonnal fel kell számolni, a pedagógusok megbecsülését helyreállítani. Számítson karriernek, ha valaki tanár lesz - vázolta a legfontosabb teendőket Bajnai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!